Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.11.24. 08:08 sztahanov

Mivel még mindig nem sikerült meghívót szereznem a Measure Map bétájába, kénytelen voltam kölcsönkérni a szerencsésebb csillagzat alatt született Plastik accountját, hogy turkálhassak kicsit a program belsejében.

A Measure Map egy látogatáselemző program illetve szolgáltatás. Mostanság divatosak lettek ezek a cuccok, bár az ingyen Google Analytics majd remélhetőleg elveszi a többiek kedvét a nagy versenyzéstől. Az MM abban nagyon más, hogy egyrészt kimondottan blogokra készült, tehát ismeri az általános blogfelépítést (posztok és kommentek szerepelnek a mért egységek között), másrészt a felülete - Adaptive Path termékről van szó - nagyon letisztult, célorientált, kiemelős, nem pedig az a pepecselős, bürokrata interfész, mint a Google Analytics - egyébként az általam ismert néhány hasonló termék közül a MM illetve a GA esik egymástól a legtávolabb, tűz és víz.

A cikk nem ér véget, csak túl sok lett a screenshot, ezért beljebb folytatódik.

A Measure Map AJAX és Flash elemekkel teletűzdelt, kliensszerű, horribile dictu web 2.0-s alkalmazás (igen, API is van hozzá, kívülről is hozzáférhetőek az adatok). A nyitólap úgy van kitalálva, hogy egy blikkre át lehessen tekinteni a legfontosabb számokat. Jó esetben nem is kell továbbmenni, hurrá. Ami a mi esetünkben nem látszik, az az, hogy a négy színes koceka alatti terület is hordoz információt, a bal oldalon a menő posztok adatai (de a plastiknál nem sikerült bekötni a poszt- és kommentfigyelő funkciókat, technikai okok miatt), jobboldalon pedig a blog történetének fontos mérföldköveit (egy csomó eseményt tud elvileg, de ehhez meg az a pár nap nem volt elég, amióta mér a konkrét szájton). Mindegy, ezeket most megnézzük egy gyári demó screenshoton:

Azért ez kúl, főleg, hogy RSS-ben le lehet kérni az eseményeket, nemde? (Kicsit a The Sims 2 memories részére hajaz.)

A vizsgált adatokat egy univerzális dátumválasztóval lehet pásztázni, na az egy zseniális dolog. Bármelyik képernyőn le lehet nyitni és beállítani egy intervallumot ezzel a kontrollal:

Az egérrel lehet a két slidert tologatni ott alul, az eredmény természetesen azonnal újraszámolódik és az oldal újratöltése nélkül frissül. Ez egy Flashben megírt cucc, amit az Adaptive Path nemes egyszerűséggel közzétesz a honlapján letölthető formában, forrásban is, CC licensszel...

A normál látogatóstatisztika semmi különös, mondjuk a visszatérő látogatókat meg tudja különböztetni:

Jópofa, hogy az időtengelyre fel lehet pakolni azt is, hogy mikor hány poszt született a blogban - végre választ kaphatunk arra az örök kérdésre, hogy van-e összefüggés a posztok és a látogatók száma között - de ezt megint máshonnan szedtem le, mert ugye a posztokat a mi instanciánk nem érti. Tehát a zöldek a posztok:

A látogatások napközbeni eloszlása (mindenhol dinamikus tooltip):

És persze zoomolható, draggelhető térkép a látogatókról:

Ami az egyik igazi kunszt, az a linkek mérése. Nemcsak a befele mutató linkeket méri ugyanis, hanem a kimenőket is! Whoa! Bár belső mozgásokat meg egyáltalán nem mér, mondjuk egy blogra kitalált rendszer esetében azt hiszem, megértem ezt a döntést.

Persze a legtöbb helyen mélyebbre is lehet menni, tehát meg lehet nézni a pontos keresőkifejezéseket és a linkek listáját is. A Google Analytics mélységére persze ne számítsunk. Az arra jó, hogy pénzügyileg optimalizáljuk a szájtunkat, ez pedig arra, hogy bloggerszemmel figyeljük, mi történik otthon.

Az igazi jóság nem is a felület, hanem az, hogy mivel blogokra van kitalálva, arra is képes, hogy a blog életében fontos eseményeket (amikről fentebb volt szó) ki tudja szűrni és a tudtunkra adni. Ez tehát nem egy passzív, hanem egy aktív statisztikai eszköz, nem nekünk kell feltétlenül kutakodnunk benne, hanem ő szól, ha lát valami fontosat.

A Measure Map klassz.

Címkék: web2.0 trendek tech ui blogtech

A bejegyzés trackback címe:

https://sztahanov.blog.hu/api/trackback/id/tr941749

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: sesblog 2006.02.15. 16:21:51

A Google megvette a MeasureMap-etNos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2005.11.24. 08:45:24

Szerintem egy full átlagos stat cucc, blogokra kihegyezve, csili-vili felülettel, szarrá hypeolva :)

Kipróbáltam én is, de szót se nagyon érdemes rá vesztegetni. Az ien freakeknek jó, akik mindennap 10x megnézik, hogy ma vajon 20 emberről sikerült-e blogjának látogatottságát 21-re növelni...

veszig · http://things.done.hu 2005.11.24. 09:04:23

En is jelentkeztem a beta programba, szoval erdekel a cucc, de vannak fenntartasaim. Nem igazan orulok neki, hogy egy kulso cegnek ki kell adnom a latogatoim adatait. Az egyetlen olyan ceg, akinek ilyen infot szivesen kiadok, az a Google. Ok azok, akik tudom, hogy ugyis millio dolgot tudnak mar mindenkirol - jo lenne, ha meg tobbet tudnanak, hatha meg jobb talalatokat adnak a kereseseimre. :]

eszpee 2005.11.24. 10:18:26

" Ez tehát nem egy passzív, hanem egy aktív statisztikai eszköz, nem nekünk kell feltétlenül kutakodnunk benne, hanem ő szól, ha lát valami fontosat."

Ez itt a lényeg, örülök, hogy sikerült kiemelni, és ez helyre is teszi az előző két kommentezőt. :) Ez a cucc pont arra lesz jó - ha jól működik - hogy NE kelljen minden nap tízszer (sőt, akár sohase) megnézni, mi van a siteodon, hanem majd a rendszer szól, ha valami az átlagostól eltérő dolog történt.

Ilyet keresek évek óta, már majdnem ott tartottam, hogy megírom, mire itt van ez, hallelúja!

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2005.11.24. 11:41:47

Én arra próbáltam célozni, hogy alapjában véve egy blognál - ha nem kereskedelmi célú - nincs értelme a statisztikák óránkénti nézegetésének, ergo haszontalan a dolog :)

Ha kereskedelmi célú, arra meg ott az Analytics :)

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2005.11.24. 11:43:14

Meg úgy egyáltalán, egy blognál minek nézegessem a statiszikát?

Persze normális tartalom blogoknál, mint amilyen pl. a sztahanov vagy a ses még azt mondom oké, de ilyenből nagyon-nagyon kevés van.

eszpee 2005.11.24. 12:23:25

Tybalt, a blog homokozó is, ahol bátran lehet kisérletezni olyan dolgokkal, amiket aztán a professzionális életben is hasznosíthatsz. Persze, ha csak a morcos reggeleiről ír valaki, és egyébként civilben mondjuk pék, akkor lehet, hogy tényleg nincs értelme böngészni - de azért mi örülünk neki, hogy jönnek az aktív statisztikázó rendszerek.
süti beállítások módosítása