Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.11.17. 21:53 sztahanov

Azt olvasom a Kultplayen, a Google is szerepel a magyar(!) Nagy Testvér díj idei jelöltjei között a következő ajánlószöveggel:

A Google: A meghívásos alapon működő gmail levelező szolgáltatás adatkezelési nyilatkozata miatt. A jelölés szerint a cég deklaráltan sohasem törli a létrehozott postafiókok tartalmát, tehát a leveleket akkor is megtartja, ha a felhasználó megszünteti a postafiókját. A jelölés rámutat: mindez lehetőséget ad a Google-nak a felhasználók tipizálására, üzleti profilok készítésére.

Na ja, az rendkívül kúl dolog 2005-ben, hogy a Google-ban lássuk az új SkyNetet, én is szoktam ezt tenni az olcsó népszerűség szellemében, bár nem ilyen Daniel Brandt-i (google-watch.org) mélységekben de azért most bemásolom a policy kérdéses bekezdését, ha már a tények nem zavarják a kedves jelölőket:

You may organize or delete your messages through your Gmail account or terminate your account through the Google Account section of Gmail settings. Such deletions or terminations will take immediate effect in your account view. Residual copies of deleted messages and accounts may take up to 60 days to be deleted from our active servers and may remain in our offline backup systems.

Tehát a jelölés szövege egyszerű hazugság tévedés. Vagy ha jól értem, akkor az a baj, hogy a backup szalagot nem égetik el havonta a Googleplex udvarán indián szertartás keretében? Az van, hogy más szolgáltatók sem. Nézzük a vonatkozó részt a Yahoo! policyjából:

Please note that any information that we have copied may remain in back-up storage for some period of time after your deletion request. This may be the case even though no information about your account remains in our active user databases. (...) Log files are used for analysis, research, auditing, and other purposes, as described above. After this information has been used, it is stored and is inaccessible.

Vagy egy kicsit tessék utánaolvasni az interneten, a Google privacy policy legalább olyan szigorú - de inkább jobban - mint bármely más webmail szolgáltatóké, éppen az erős kritika - és persze a kemény kalifornai privacy törvények - miatt. A hasonló hírekről a Google maga azt írja:

Some news stories have suggested that Google intends to keep copies of users' email messages even after they've deleted them, or closed their accounts. This is simply not true. Google keeps multiple backup copies of users' emails so that we can recover messages and restore accounts in case of errors or system failure. Even if a message has been deleted or an account is no longer active, messages may remain on our backup systems for some period of time. This is standard practice in the email industry, which Gmail and other major webmail services follow in order to provide a reliable service for users. We will make reasonable efforts to remove deleted information from our systems as quickly as is practical.

Egyébként - csak példaképpen - a Yahoo! szerverein naponta 10 TB új információ keletkezik, ez jóval több, mint amit a Google gyűjt össze a juzereiről. Mégis, valahogy a Yahoo! nem szokott az ősgonosz képében feltűnni - remélem nem csak azért, mert velük még nem veszett össze valami hülyeség miatt egyik megszállott ügyfelük, mint Brandt a Google-val. 

Mindegy, a lényeg a lényeg, egy ilyen kritikának erős lábakon kell állnia, különben megkérdőjelezi az egész díj értelmét. (És most hadd ne térjek ki a szintén jelölt lidles fejpánt esetére, amit az Index később helyreigazítani volt kénytelen).

Címkék: média google

A bejegyzés trackback címe:

https://sztahanov.blog.hu/api/trackback/id/tr901781

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Learn Even more Here 2018.01.04. 22:56:03

Nők, az egyéjszakás kalandokról - Online Szexshop

Trackback: my lab box coupon code 2017.11.26. 23:29:10

Biotrue Lens - neomibeva on blog.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 00:33:15

Szerintem teljesen rosszul látod a helyzetet. Itt ki is fejtem: http://www.dtamas.dynamo.hu/?p=65

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 00:34:46

Raknál rá egy linket? Nem tudom hogy kell... :(

sztahanov 2005.11.18. 00:39:24

Raktam.

sztahanov 2005.11.18. 00:45:48

Elolvastam, Tamás, de ne haragudj, ezzel én vitatkozni sem tudok, az írásod tárgyi tévedések laza láncolata egy szelektív mendemonda-prekoncepcióra felfűzve, tehát még véleménynek is csak azzal a fenntartással fogadom el, hogy hozzáteszem, hemzseg a tévedésektől és tévhitektől. Esetleg járj utána a témának, én pl. elég sokat olvastam össze, mire az enyémet megírtam. Még egyszer, ne haragudj, de ez van.

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 00:54:07

Ok, beszélgethetünk nyugodtan a tárgyi tévedéseimről. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem láthatok át mindent, és elfogadom, hogy Te jobban átlátod ezeket a dolgokat.

Hol látod az un. mendemonda-előkoncepciókat? Ismétlem: SZÓ SZERINT idéztem!

Mi az hogy ezzel nem is tudsz vitatkozni?

Erősíts meg abban, hogy ne kelljen azt gondolnom, hogy, hogy Te is tégla vagy!

Sokan olvassák a blogodat!

sztahanov 2005.11.18. 01:13:37

Könyörgöm, mi az, hogy tégla, kinek kell kémkedni, az ufóknak, vagy ki a f*sznak? Miért hisz ennyi ember abban, hogy 'valakik' összeesküsznek és ellopják a leveleiket? Hát az enyémet lopják el nyugodtan, sokkal kisebb baj, mint az lenne, ha mondjuk nőne egy pattanás az orromon, hogy egy igazi tragédiát mondjak.

A tévedéseidet meg nem tudnám belegyömöszölni ebbe a kommentablakba.

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 01:42:30

Elképzelhetőnek tartom pl, hogy téged ez az egész csak technikai és marketing szempontból érdekel. Te blogot akarsz írni, a Google adSense fizet, az Analytics segít neked abban, hogy tudd miről kell írni. Pont. Nyilván azt mondod, hogy mekkora jó cucc, meg azt hogy űber frankó ez a szólás szabadsága dolog...

Ha csak azt nézzük, hogy mi egy blogger szerepe ebben az egészben, akkor VALÓBAN nincs ezzel semmi baj. Ha csak azt nézzük, hogy mit kap a felhasználó a Gmaillel, megint csak azt mondhatjuk, hogy semmi baj. Az nem furcsa, hogy a Google 30milláért vesz egy céget (ami persze a tőkéjének csak a 2%-a) és utána ingyen kinálja azokat a szolgáltatásokat, amik azelőtt 200dollár körül mozogtak? Ilyen jótékony, vagy nagyobb hasznot remél, és mindent mozgósít! Esetleg előre tudta, hogy lenne ilyesmire ígény? Esetleg mostanra már 10évre előre el van tervezve a forgatókönyv? Mi ez, ha nem megint ua. mint amit a Microsoft csinál(t)! Tisztességtelen piaci magatartás! Persze mondhatod, hogy megteheti, mert a törvény már nem tud gátat szabni a Google-nek, azt csinálnak, amit akarnak! A site, allinurl, link, cache, info, related cuccok is mind arra mennek ki, hogy szaglássz! Egy idő után el fog szabadulni a pokol! Mindenki mindenki után szaglászni fog!!!

Aztán a másik: visszalőhetnék azzal, hogy Te sem tudsz semmit arról, hogy mire képes egy neutrális hálózat és az ígényvezérelt modell! A Google-nél még jó hogy tudják! Nekünk egyenként csak rész-információink vannak, de akinek van egy ördögi terve, és jól tud "kérdezni" a keresőtől, az szerinted jótékonykodásban fogja kiélni magát? Esetleg lehet hogy mi nem is ugyanazokat a queryket kapjuk vissza? Nem érzed, hogy túl nagy hatalmuk lett? Komolyan? El vagyok keseredve.

sztahanov 2005.11.18. 01:46:30

Tamás, ne mondd, h ki akarok térni, mondjuk nézzük az első állításodat, amire fentebb is hivatkozol:

A Term of Use részt is el kéne olvasni ám! Én már a második pontnál azt mondtam, hogy soha többet GMail, pedig majd 1 hónapig használtam! Idézek akkor én is:

“A Google fenttartja a jogot arra, hogy bármikor megtagadja a szolgáltatást bárkinek, bármilyen ok nélkül.”
Ezen te felháborodsz. Akkor most idézek az általad nem gonosz szolgáltatásnak gondolt delicious ToU-jából:

"del.icio.us reserves the rights to terminate your license to use the Site and Services at any time and for any reason"
Hú de gáz, mi, hogy a világ összes webes szolgáltatásának benne van ez a szabályzatában? Ejnye, no, de ők hiszen nem gonoszak! De a Google! Az gonosz! Hát mert csak! Vak, aki nem látja!

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 01:50:08

Kapd elő a szürkeállományodat és gondolkodj egy picit, ne csak az információkkal legyél elfoglalva! Az emberi gondolkodás formális modellezéséről már most is eleget tudnak ahhoz, hogy vissza lehessen élni vele!

Ha akarsz, élj egy általad, magadnak elképzelt világban(mátrixban) én nem tudlak erőszakkal kizökkenteni, csak te saját magadat, a szabad akaratoddal, ami most még megvan!

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 01:53:08

Amit írtál az teljesen korrekt, elismerem.

sztahanov 2005.11.18. 01:53:41

Igazad van, nem szabad hagyni, hogy a tények eltereljék a figyelmünket a lényegről! Ami az, hogy az ufók nemsokára ott ülnek mindannyiunk agyában és irányítanak!

Bakker, ne vicceljünk már.

dtamas · http://www.dtamas.dynamo.hu/ 2005.11.18. 02:00:29

Hát persze! Lehet hogy egy ufó irányítja az egészet, és azt akarja, hogy mindannyian macisajtot együnk! :))

Viccet félretéve, akinek az egész emberiség tudása a rendelkezésére áll, és elég intelligens, visszaélhet vele, és Istent játszhat. Ennyi. Veszélyes játéknak találom. Megyek aludni.

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2005.11.18. 12:39:05

dtamas,

szerintem legjobb lesz ha elmesz egy pszichologushoz, mert ez "full-blown" paranoia, amit te itt muvelsz.

mivel te csak egy halovany kis porszem vagy a gepezetben, ezert nincs mitol felned. rad es a te szemelyes adataidra senki sem kivancsi.

hidd el, mi itt a googlenel csak jot akarunk neked es az emberisegnek. a gepeink mar dolgoznak azon, hogy a sok ingyenes szoftverunk altal toled es kis felhasznalo barataid oldalairol, leveleibol es lehalgatott IM beszelgeteseibol kinyert adatok alapjan kiszamoljak, hogy neked mi is lesz a jo.

de azert figyelmeztetlek, ha nem hasznalod a szolgaltatasainkat, nem tudjuk kinyerni azokat az adatokat, melyek szukseges annak kiszamolasahoz, hogy neked mi is lenne a jo.

ez nem szep dolog dtamas, akadalyozod a munkankat. vagy esetleg rejtegetsz valamit. lehet, hogy terrorista vagy. sajnos, mivel ezt nem tudjuk, ezert hamarosan - persze csak ha nem tersz jobb belatasra - el fogunk pusztitani.

de hidd el, ez is csak a te es - leginkabb - a kornyezeted javat fogja szolgalni.

tisztelettel,
support@google.com

FTeR 2005.11.19. 16:03:41

nem mai darab, de ajánlott olvasmány az összeesküvések kedvelőinek: http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=28972&count6=1

talán ez jobb jelölési komment is lenne ;)

sztahanov 2005.11.19. 16:07:24

Igen, ezen a cikken annak idején rendesen felb*sztam az agyam.

FTeR 2005.11.19. 16:57:36

van link is a véleményedre?
szívesen elolvasnám ;)

sztahanov 2005.11.19. 17:07:51

Hát akkor még nem volt sztahanov sajnos :-)

dJw_ 2005.11.20. 11:10:11

szorakoztató ez a blog, istenuccse :)
süti beállítások módosítása