Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.10.23. 12:33 sztahanov

Igencsak vegyes fogadtatást kapott a Flock a blogoszférában, és be kell valljam, a tesztüzem után az én fejemben is vegyes kép alakult ki róla.

A Flock egy - a Mozillára épülő - social browser, azaz a mostanában burjánzó - web2.0! - kollaboratív közösségi szolgáltatásokat - legalábbis néhányat belőlük - próbálja meg a böngészőben integrálni, azaz gombnyomásnyi közelségre hozni a fontosabb műveleteiket és valamilyen hidat verni közéjük, némi korlátozott adatcsere érdekében. Huh.

Az első benyomás az, hogy szép az ikon (a legjobboldali), látszik rajta, hogy firefoxos is, meg nem is. De nézzük sorban, mennyiben más, mint egy normál böngésző - a Firefox a referencia, nyilván, az UI nagy része nem is változott. Mi az, ami új?

  • Flickr topbar - ennek az égvilágon semmi értelmét nem látom. Ennyi értékes helyet elfoglalni a képernyőből csak azért, hogy szem előtt legyenek a Flickrre feltöltött képeim - teljesen értelmetlen. Ha valaminek lenne egy pici értelme, az az, hogy ne egy juzer, hanem egy tag utolsó n képét mutassa, mint egy fotó feed, de ilyet nem tud.
  • Favorites = delicious - azaz a bookmarkok kezelése egy létező online del.icio.us accounton keresztül történik. Az ötlet maga nem rossz, bár az ember az _összes_ bookmarkját nem akarja megosztani, itt meg rögtön minden kikerül a kollektív tudatba, de a baj sokkal inkább az, hogy a del.icio.us saját felülete ezerszer használhatóbb, mint a Flock-beli megvalósítás. Sokkal nehezebb taggelni - erre nagyon jó a del.icio.us ajaxos felülete, itt ebből semmi sincs, nem ajánl fel pl. community tageket. A tageket nem tudja tag cloud formátumban megjeleníteni - mit érne a del.icio.us anélkül? -, csak listával. Ráadásul ez a lista olyan szellősen van szedve - ez a halálom - hogy nyolcat kell lapoznom, míg végigérek a tageken, ez a del.icio.us saját felületén  kb. fél oldalnyi magasságban elfér - apróságnak tűnik, de rohadtul nem az. És a tagoknál a gyakoriság persze nincs jelölve. (Update: vigyázzatok, a Flock egészen paraszt módon túr bele a del.icio.usba mindenféle figyelmeztetés nélkül, képes leszedni a tageket és a leírást egy linkről 'csak úgy', tehát vigyázat!)
  • Blogging tool - sokkal rosszabb a felület, mint egy átlagos blogmotor posztolófelülete. A kompatiblitással is gondok vannak - nálam minden poszt kétszer jelent meg a listában, az UTF-8 kódolással nem nagyon tudott mit kezdenek, minden krixkraxos volt, képek sehol - jó, béta. Ami a funkcionalitást illeti, el tudom képzelni, hogy egy nagyon entry-level juzernek ez a minimálfelület jó lehet, mert legalább nem zavarja össze őket.
  • Shelf - ez majdnem jó! Az ötlet biztosan, kell egy ilyen raktár, bár én olyat szeretnék, ahova bármit el lehet raktározni, pl. egész weboldalakat is, meg mutatni kéne a thumbnaileket, legalább a képeknél, és talán valami hierarchia vagy tagelés is kellene. Jó, ez egyszerűre van véve, direkt, de nekem túl egyszerű.
  • RSS olvasó - vicc. (Komolyan az, nem is foglalkozom vele, ilyen megcsinálom helyetted, ne is próbálj törődni vele típusú cucc.)
  • Generál - az, hogy csak a Flickr és csak a del.icio.us van támogatva, nagyon nem tetszik, jó, ez egy preview, a véglegessel szemben minimum elvárás, hogy nyitottabb és rugalmasabb legyen - és ne kelljen extensionöket installálni percenként ezért.

Konklúzió: akinek bejön a mekes filozófia azon része, hogy a juzer egy feladatot egy aránylag pontosan meghatározott, a szájába rágott  útvonalon keresztül érjen el, annak tetszhet ez a dolog. Viszont ha valaki többre vágyik, pl. a számítógéphasználat közben fontos neki a szabadság, értékeli a rugalmasságot és szereti a sokszínűséget, a nyitottságot, azt, hogy többféleképpen lehet elérni egy célt, akkor neki ez ebben a formában nem jön be. Én pl. alapvetően minimalista és funkcionális elveket vallok a felületekkel kapcsolatban, de ilyen fokú spártaiságot nem vesz be a gyomrom.  

Szóval tanulmánynak jó, de használható eszköznek kevés. Kicsit felvillantja a jövőt, amikor már adataink nem a lokális gépen lesznek, hanem netes közösségi adatbázisokban, de nem mutatja meg igazán, hogy milyen lehetőségek vannak ebben.

Nem baj, majd megsasoljuk a következő verziót is.

Címkék: web2.0 böngészők trendek

A bejegyzés trackback címe:

https://sztahanov.blog.hu/api/trackback/id/tr471934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ken 2013.05.11. 02:33:10

Problémák a mail forgalomban - Inda gépház

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoo 2005.10.23. 18:26:35

Amit hiányolsz a shelfből (hierarchia, webhelyek mentése), azt a Srapbook Firefox kiterjesztésben megtalálod.

sztahanov 2005.10.23. 22:32:55

A Scrapbook az egész jó, igen, bár a Shelf ideiglenesebb valaminek készült, kevesebb elem, nagyobb vizualitás, kicsit itt elragadtak a vágyaim, igaz.

Hasonló cuccot egyébként használok többet is (Net Snippets, Inquiry), ezekkel csak az a gáz, hogy nem találtam még olyat, ami mindegyik böngészőt támogatná. De önmagában a Scrapbook tényleg jó, de az is Firefox only.

JF 2005.10.23. 22:52:19

Amit a legjobban hiányolok a shelf ablakból, és ami miatt használhatatlan az egész, hogy nem marad felül, ha lekerül róla a fókusz. Sokkal használhatóbb lenne oldalsáv formában például.

Zoo 2005.10.24. 17:29:56

Ami a shelfet illeti, ablakozó rendszeren múlik, hogy lehet-e sticky, Linuxon mondjuk ez nem gond, az operációs rendszerben minden ablak lehet sticky, kész. Úgyhogy gond semmi.

Ami a blogging eszközt illeti, meg a flick sávot, éppen a Flickr sáv, meg a shelf teszi lehetővé, hogy képet tegyünk be a blogbejegyzésbe (drag-and-dropp), és akkor van jobbklikkes tulajdonság menüje, lehet állítgatni. Az, hogy nem áraszt el száz menüvel meg gombbal a program, még nem jelenti, hogy nem tudja... Ez ilyen Apple féle filozófia. Nem véletlen, hogy a program megjelenése is erősen Mac jellegű.
süti beállítások módosítása