Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.10.16. 23:33 sztahanov

Az utóbbi napokban a splogok terjedése aggasztó méreteket öltött - írja több érintett blogger. Chris Pirillo egyenesen azt tanácsolja a Google-nek, hogy szabaduljon meg a Bloggertől, ha nem tud úrrá lenni a helyzeten.

Miről is van szó? A trackback problémái megérnek egy külön misét, ami most súlyosabb, az a splogok keresőszennyezése. Akik RSS feedet kérnek keresett kulcsszavakra valamelyik blogkeresőtől - legyen az akár a Google, vagy a Technorati - arról számolnak be, hogy a feedek szennyezettsége ugrásszerűen megnőtt (e hétvége különösen látványos robbanás volt). A splogok tehát egyre több népszerű keresőszóra 'állnak rá', a blogkeresők egyre használhatatlanabbak lesznek, mivel az adott  találatok nagyrésze spam.

A Google ott érintett, hogy a legsúlyosabban szennyezett blogszolgáltatás a Blogger (vagy Blogspot, ami ugyanaz ugye), a keresők által visszaadott splogok 99%-a innen jön. (Azt most nem vágom, hogy vajon azért népszerű a spammerek körében a Blogger, mert könnyebb automatikusan regisztrálni/posztolni, vagy csak azért, mert a spammerek azt gondolják, a Google alaposabban keres a saját blogszolgáltatásában, mint a többiekében - talán mindkettő.) Pirillo azt javasolja, hogy - a kommentekhez hasonlóan - a posztolást is tegyék nehézzé robotok számára, azaz pl. kapjon a posztoló felület egy captcha (amikor krixkrax feliratot kell felismerni és beírni, ezt a robotok nem tudják) ellenőrzést, de ezt technikailag persze nem olyan egyszerű megvalósítani, hiszen a Bloggerhez létezik egy csomó más posztoló interfész is, nemcsak a webes.

Mindenesetre valamit lépni kell, napokon belül, a lecke fel van adva a Google-nak (és a többi blogszolgáltatónak is, persze).

Címkék: blogok trendek keresők spam

# 2005.10.15. 14:34 sztahanov

Ma este a re:activism záróeseményeként magyar Creative Commons launchparty Larry Lessiggel, én ott leszek és mindenképpen beszámolok majd az esemény gasztronómiai vonatkozásairól - ha vannak. Magyarul egyébként Kreatív Közlegelők néven fut a dolog, amit én ezúton a Kreatív Kretének magándíjjal jutalmazok (nem feltétlenül negatív értelemben).

Fogalom nélkülieknek: Creative Commons alapozás képregényformában magyarul.

Címkék: copyfight

# 2005.10.14. 16:00 sztahanov

A Future of the Book Luther bibliafordításához hasonlítja az ausztrál SMSBible projektet - a németeknek németre kellett fordítani, a mobil nemzedéknek SMS-re:

In da Bginnin God cre8d da heavens & da earth. Da earth waz barren, wit no 4m of life; it waz unda a roaring ocean cuvred wit dRkness. (Genesis, chapter 1, verses 1-2)

Wrk hard at wateva u do. U will soon go 2 da wrld of da dead, where no 1 wrks or thinks or reasons or knws NEting. (Ecclesiastes, chapter nine, verse 10)

Ez rokz! A keresztények végre felzárkóznak SMS-nördségben az arabokhoz, ők már egy hete kérhetnek SMS-ben ima- és böjt-remindereket, legalábbis az Egyesült Királyságban! Királyság!

(via Smart Mobs)

Címkék: trendek mobil

# 2005.10.14. 14:28 sztahanov

Novemberben lesz 20 éves mindenki kedvenc óperenciás rendszere, a Windows, éljen! A jeles évforduló alkalmából a PC World címlapsztorit szentel a húsz év történéseinek, jó hosszú, csak sokat kell kattintgatni, de könny szökik a szemünkbe, mire végigérünk, úgyhogy megéri. Ja, és a végén hosszabb Bill Gates-interjú is van.

Korai windowsos (és más tetszőleges operációs rendszeres) screenshotokat pedig itt lehet nézegetni, elképesztően ronda! (És az a gáz, hogy akkor én ezt szépnek láttam.) 

(via Slashdot)

Címkék: windows ui

# 2005.10.14. 12:18 sztahanov

A kínai bloggerek - a The Herald Blog nemrégiben közzétett Blog Countja szerint több mint 6 millióan vannak - szegények, 70%-uk havi 250 dollár alatt keres vagy jövedelem néküli tanuló, írja a China Tech News a Sohu felmérése alapján (sajnos nehéz több adathoz hozzájutni, mert maga a Sohu csak ilyen krixkraxos verzióban érhető el, ld. kép). A bloggerek többségek elégedett a helyi blog infrastruktúrával. A Sohu egyébként éppen az első nagy kínai bloggerversenyt szervezi.

Másik kapcsolódó tegnapi hír, hogy három év kényszerszünet után a Blogger újra elérhető Kínából, sőt, a Google cache-elt oldalai is. Azért még lehetnek problémák, főleg, hogy felhasználói nyomásra nyomásra a Google a héten leszedte a 'kínai tartomány' jelzést Taiwan térképéről a Google Mapsban.

(via The Blog Herald)

Címkék: blogok

# 2005.10.14. 11:11 sztahanov

A CNN olyan blogszerkesztőt keres, aki blogokról és mindenféle újmédiás dolgokról készít napi összeállításokat a csatornának - műsorba is lehet kerülni! Jelentkezzetek itt! (Öt év tévés szerkesztői gyakorlat kell.)

(via The Blog Herald)

Címkék: média blogok

# 2005.10.13. 12:47 sztahanov

A Google Maps nyitott API-jának következtében kiválóan alkalmas arra, hogy bárki bármilyen elborult adatbázist illesszen fölé - nem meglepő, hogy ezzel a lehetőséggel sokan élnek is, így gomba módra szaporodnak térképet felhasználó saját illetve mashup szájtok. (A mashup (vagy mash-up) gyors sztahanov-féle definíciója kb. az, amikor valaki fog több létező szolgáltatást, és úgy gyúrja őket össze, hogy maga nem ad hozzá az összegyúráson túl értéket. A legjobb példa erre a HousingMaps.com, ami a Google Mapsot a craigslist ingatlanapróhirdetési adatbázisával ötvözi - ez valami egészen zseniális dolog, értsd egyszerű ötlet, nagyon használható eredmény.)

Külön blog is van már, ahol gyűjtik őket, a Google Maps Mania, tényleg csak pár érdekesebb a több százból:

A Ning - ez egy új szociális alkalmazásépítő eszköz, bele kellene mélyebben néznem, tudom - segítségével aztán mostantól még könnyebb mashupokat generálni, mert ott technikai mélyismeretekre sincs szükség, csak ötletekre (mondom, nem voltam még belül, dolgozik is bennem némi szkepszis, de ez a szöveg jár mellé).

(Ja, jó gyűjtőblog még a Google Sightseeing, bár ez inkább érdekes helyekről szó, nem adatbázisokról.)

# 2005.10.13. 03:39 sztahanov

A Yahoo! felrakott hírkeresőjébe egy blogos találati dobozt - jobb oldalon, kicsi doboz, nem kér enni -, magyarul amikor valaki rákeres egy kifejezésre, nem csak a normál hírforrásokból kap találatokat, hanem ebben az új dobozkában a blogos találatokból is megjelenik az első négy.

Milyen kis lépés ez szemre, pedig mennyire nagy lépés valójában. A Yahoo!-nak eddig is volt blogkeresője - mindenkinek van - de az a felhasználó, aki eddig nem volt kíváncsi a blogokra, el tudta őket kerülni. Most viszont mindenki a pofájába kapja a blogos találatokat is, ezzel - még ha egyelőre az elkülönítés egyértelmű- elmosódik a határ a hivatalos és az 'amatőr' hírforrások között, legalábbis ez ennek az elmosásnak az első lépése.

(És a Flickrből és a My Web 2.0-ból is ad találatokat, ez már sok is a jóból.)

Címkék: blogok trendek keresők

# 2005.10.13. 03:05 sztahanov

A Yahoo! és a Microsoft összekötik egymással instant messengereiket, ez persze nem lehet túl egyszerű, mert csak 2006 közepére ígérik, hogy a két hálózat együttműködik majd. A cél az, hogy nekünk, juzereknek jobb legyen, állítják, és ez biztosan így is van, - de valószínűleg az se baj, hogy együtt meg tudják szorítani az AOL piacvezető messengerét, a Yahoo! és a Microsoft egyesített juzerbázisa ugyanis 275 millió felhasználóból áll majd - bár csak az USÁ-ban nézve az AOL 56%-os, tehát nem verhető. Ennek ellenére elvileg nincs kizárva, hogy később az AOL illetve a Google IM rendszereit is beengedik az új, közös akolba. Bár ennyi erőből azt is megléphetik, hogy a négy cég egyesül SkyNet néven, nem?

Címkék: trendek

# 2005.10.13. 00:01 sztahanov

Az Apple a mai "One More Thing..." fedőnevű sajtótájékoztatóján Steve Jobs végre bejelentette a régóta várt videós iPodot és néhány más dolgot is, tehát:

  • Itt az új video iPod (a 30/60 GB változat ára 299/399 dollár). Az iPod továbbra is zenelejátszó marad, a videó csak amolyan kiegészítő funkció. A jelet ki lehet vezetni nagyobb képernyőre is (a sajátja 320x240-es, 2.5").
  • Kicsit kisebb méretben néhány extrával kijött a megújitott iMac G5. Távirányító és más otthoni médiacenter típusú funkciók, kb. mint a Windows Media Center Edition, de semmi DVR!
  • Az iTunesnek is megjelent újabb verziója. Egy videóklipet - vagy akár a Lost egy epizódját - 1.99 dollárért lehet letölteni vele az új iPodra (és ezért az árért nem lehet kiírni CD-re).

Címkék: mac gizmó

# 2005.10.12. 19:14 sztahanov

Kovi nem egy Cory Doctorow.

Aztán filmszakadás.

(Thx to GG)

Címkék: énblog

# 2005.10.11. 13:38 sztahanov

A Netcraft szerint idén októberig 17 millió új szájt nőtt ki a weben - ekkora növekedés még soha nem volt, beleértve 2000-es dotkomlufis 16 milliós értéket. Ráadásul most éppen konjunktúra van, míg 2000-ben ilyenkor már megvolt a pukkanás, tehát az évvégi különbség még nagyobb lesz.

Összesen 74.4 millió szájt van most amúgy, de ez alulbecslés, mert csak különböző domain név vagy IP-cím számít különbözőnek, azonos IP-címen lévő különböző subdomainek nem.

(via Smart Mobs)

Címkék: trendek

# 2005.10.11. 02:19 sztahanov

Annyi minden lenne még mára, de ha nem fekszem le, akkor holnap az Internet Hungaryn beborulok arccal a ráksalátába, azt pedig nagyon nem szeretném.

Ha valami szenzációs bejelentés vagy botrány lesz, azt megosztom majd a helyszínről, de nagyon nem izgulok előre.

Címkék: énblog

# 2005.10.11. 02:12 sztahanov

Nielsen szerint eljött a WYSIWYG-szerkesztők korának vége. Három dologban értek el kritikus határt:

  • túl sok a parancs, minden elemmel szinte bármit meg tudunk csinálni, a lehetséges parancsok száma kezelhetetlen (az Office 2003-ban 1500 parancs van)
  • minden elemet egyenként kell beállítani arra a formára, amiben szeretnénk, ha megjelenne (jó, ehhez vannak gyorsítások, pl. a stílusok, de basically true)
  • úgy kell elérnünk a célt, hogy nem látjuk azt, el kell képzelnünk magunk előtt, és utánas haladni a lépésenkénti formázással.

Ennek tehát vége - legalábbis a szerkesztés oldalán - a megjelenítés marad WYSIWYG, hiszen továbbra is látnunk kell, hol tartunk.

Ami helyette jön, az a cél-orientált felhasználói felület. Ahol kész dokumentumformák, stílusok között tudunk válogatni, és ha kiválasztunk egyet, akkor az egész dokumentumunk felveszi azt a formát.

Nagyon emlékeztet ez a dolog engem a webes WYSIWYG-editorokkal kapcsolatos problémákra, ugye ott is az a cél, hogy a tartalmat formába öntsük, és sok szerkesztő ezt direktben csinálja (rich text editor), ahelyett, hogy a tartalmat egyszerűen markdownolni lehetne (tehát tagekkel ellátni, hogy ez most mi is akar lenni, szemantikusan, nem pedig a végső formát megadni), és utáni húzni rá a formát - ami a weben ugye ma már a CSS-nek felel meg.

Persze a világ tehetetlensége ezügyben végtelen, kinek lenne esélye arra, hogy ezt a paradigmaváltást véghezvigye? Hát igen, egyedül a Microsoft Office-nak. És igen, a 12-es Office felhasználói felületéről van szó, pontosan. Ez az első célorientált UI, ami el fog terjedni, nem kell hozzá jóstehetség. (Sajnos a konkrét felületet nem tudtam kipróbálni, mert nincs még 12-es Office-om, de mos tmár érdekel.)

Címkék: trendek ui

# 2005.10.11. 01:42 sztahanov

Nem csillapodik a napokban kitört felvásárlási láz, a VeriSign kb. 30 millió dollárért megvette a - még 1998-ban Nick Denton által alapított(!) - Moreovert. A Moreover egy prémium hírszolgáltató, persze valójában egy news aggregátor, de okos, híreket gyűjt és tesz emészthetővé olyan olvasók számára, akiknek nincs naponta 4 órájuk a feedeket böngészni. (Az évek során sokat változott amúgy a Moreover, Kottke ír róla itt, bár kicsit régi.) Érdekesség, hogy a Google is tett ajánlatot, méghozzá nagyobbat, de túl későn.

És egy másik mai deal (szintén a paidcontent.org írja), amiben a VeriSign a főszereplő: az eBay 370 millió dollárért vette meg a VeriSign fizetési rendszerét/üzletét. Okos, elad valamit rettenetesen sok pénzért, közben megveszi a Weblog.comot 2.3 millió dollárért, sokat szerepel a hírekben, régi dolgot cserélt újra és még marad is a konyhán, haha.

(via problogger)

Címkék: trendek

# 2005.10.10. 20:04 sztahanov

Bár nehéz becsülni, a Blog Herald szerint a világon több mint 100 millió blog van. Szolgáltatók illetve országok szerint készült a Blog Count, én nem gyanakszom nagy tévedésre - az egyes országok eredményeinek szemre helyessége között persze nagy a szórás, de a végén ezek az eltérések valószínűleg kioltják egymást. A legtöbb (30-40m) amerikai, de elég jól állnak a japánok (5.5m), a lengyelek (1.5m) vagy az irániak is (700e). Megdöbbentő a 20 millió dél-koreai blog - de ez a szám eléggé meg van erősítve különböző forrásokból. 

Szolgáltatók szerint számolva a legtöbb blog a Xangán van (40m), ezt követi a My Spaces (20-30m), az MSN Spaces (18m) és a Blogger (13m). A SixApart központi motorjait (LiveJournal, TypePad) 11 millióan használják.

Klassz, hogy ilyen sok blog van, de kár, hogy nem mind olyan jó, mint ez!

Címkék: blogok trendek

# 2005.10.10. 13:36 sztahanov

Ez a LiveMarks jó móka, élőben lehet nézni rajta, milyen bookmarkokat pakolnak fel az emberek épp a deliciousba (jobboldalon), illetve hogy mik az aktuális legnépszerűbb linkek (baloldalon). Nem önálló alkalmazás persze, hanem olyan mash-up, aminek csak egy bemenete van, a delicious. Gyakorlati haszna persze nincs, de látványos.

(via Steve Rubel)

Címkék: web2.0

# 2005.10.10. 11:15 sztahanov

Stephan Spencer érdekes szösszenetben mutat rá, miért tűnik olyan édeskésnek és hiteltelennek a Google saját blogja. Egy egyszerű mérőszámot definiál, ami a "mi" és a "ti" különböző verzióinak arányát veszi a bejegyzésekben, és ebből azt a következtetést vonja le, hogy a Google Blog tipikus öndicsérő, magának gratuláló, befele néző blog, ellentétben pl. a Yahoo! sokkal kifelé fordulóbb, megszólítóbb Searchblogjával.

Szóval nemcsak a mérnökökön múlik, a Google PR-eseinek is olvasniuk kéne arról, milyen egy jó vállalati blog, irodalom van a hálón épp elég róla. (Pl. használhatnák a Google keresőjét.)

Címkék: blogok marketing keresők

# 2005.10.10. 08:30 sztahanov

A Yahoo! és az Ipsos Insight tanulmányt készített (pdf) a felhasználók és az RSS kapcsolatáról. A számok nem túl rózsás képet mutatnak, mert bár a szájtokon egyre elterjedtebb az RSS feed, a felhasználók nem nagyon tudják mi az, és még kevésbé tudják, hogyan kell használni.

Ez persze nem meglepő, de az mégis durva, hogy csupán a juzerek 4%-a használja tudatosan a feedeket. 27% azoknak az aránya, akik valamilyen olyan eszközön keresztül használják, ami eltakarja előlük a technológiát és az elnevezést (pl. My Yahoo!). A tanulság rém egyszerű, hiába jó a technológia, még nem sikerült emberközelivé, feklhasználóbaráttá tenni.

Címkék: trendek

# 2005.10.10. 02:06 sztahanov

A Nokia pályázatot hirdetett szakmaidegen dizájnereknek (mármint nem gyakorló mobilos dizájnereknek) jövőbeli telefonok tervezésére, a beérkezett terveket a PhoneMag szedi egy csokorba. Engem az itt bemutatottak közül egyik egyik sem fogott meg annyira, mint a korábban látott Nokia 888 koncepttelefon (a képen), ezt egy török diák (Tamer Nakisci, wunderkind) tervezte, hajlékony, rugalmas, nagyon scifi, az egész  egy nagy kijelző, egyáltalán, ez elmenne a Minority Reportban is.

(via Slashdot)

Címkék: trendek mobil

# 2005.10.10. 01:02 sztahanov

Eric Schmidt (Google CEO) szerint a Google-nak 300 évébe telne a világ összes információját összegyűjteni és kereshetővé tenni.

Hülyeség, nyilván, de megragadott az, hogy vajon hogyan tudják becsülni (egyáltalán, definiálni) a világ információtartalmát. Ez Schmidt szerint 5 millió terabájt, a Google eddig ebből 170 TB-t indexelt le. De honnan tudja? Nem árulta el.

Még érdekes adat ugyaninnen: az USA éves 283 milliárd dolláros reklámköltéséből 11.3 milliárdot költenek el az interneten, ennek 1%-a kerül a Google zsebébe.

(via Slashdot)

Címkék: trendek keresők

süti beállítások módosítása