Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2006.03.19. 15:05 sztahanov

Mivel a digg elképesztő sikere láttán gombamódra szaporodtak el a különböző klónok, várható volt, hogy itthon is megjelennek az első ásófecskék. Amennyire tudjuk, egyszerre jó sokan kezdtek el ezen gondolkodni, pl. a Blogter, aki viszont elkövette azt a bakit, hogy a gépházában jó előre - már két hete - beharangozta a dolgot, mint első magyar web2.0-és linkgyűjtőt. A Linkter ugyan még nem jött ki, a héten elindult viszont az InterNetMedia.hu, mi pedig meggyorsinterjúztuk Petényi Márkot, a szülőapát:

Q: Miért pont most?

A: Tavaly december óta gondolkodtam azon, hogy kellene egy magyar Digg-et csinálni, ezért megnéztem, hogy milyen lehetőségeink vannak. Találtam egy fejlesztői stádiumban lévő nyílt forráskódú szofvert, mely Digg-hez hasonló alkalmazás létrehozását teszi lehetővé. Ezt tesztelgettük és jónak találtuk, de időközben eljött a szokásos évi pihenés ideje. Amikor visszajöttem a síelésből, láttam, hogy a Blogter is akar csinálni egy hasonló alkalmazást. Nem szerettem volna második lenni, ezért felgyorsítottuk a fejlesztést, hogy előttük tudjunk kijönni a szolgáltatással. Szerencsére ez sikerült is.

Q: A világban sok digg-klón működik, de ennyire talán egyik sem hasonlít rá, mint a tietek, még az ikon is egy az egyben a diggből van átvéve. Ez tartható így? Vagy direkt jó szerinted?

A: Egyelőre azért jó, mert a Digg-et használóknak nagyon ismerős a terep. Elképzelhető, hogy ezen a jövőben módosítani fogunk. Azt hiszem, hogy a Digg és az InterNetMedia.hu egyáltalán nem konkurenciái egymásnak. A digg.com-on angol nyelvű, technológia cikkek vannak. Nálunk magyar nyelvű és bármilyen téma megjelenhet. Tapasztalataim szerint a Digg nem túl ismert még nálunk, ezért akinek megtetszik az InterNetMedia.hu, az talán átszokik a Digg-re is.

Q: Mi a célotok ezzel a szolgáltatással? Látom, reklám van rajta, de a direkt bevételen túl van-e valami hosszabb távú cél, tovább akarjátok-e fejleszteni valamivé vagy összekapcsolni egy másik szolgáltatással?

A: Egy olyan izgalmas piacon vagyunk, ahol a tervek órák alatt változhatnak. Minden elképzelhető.

Q: A digg.com egy meglehetősen bonyolult, nem publikált algoritmussal alakítja a címlapos hírek sorrendjét. Nálatok ez hogyan működik?

A: Ha a minimális címlapra kerülési szavazatszámot eléri egy link (ez jelenleg 5), akkor utána a címlapra kerülés időpontjának sorrendjében jelennek meg a cikkek.

Q: Egy ilyen a szolgáltatás akkor lehet jó, ha sokan használják. Bíztok abban, hogy 'magától' eléri a kritikus juzerbázist vagy gondolkodtok valami együttműködésben valakivel, reklámozni fogjátok, stb.?

A: Egyelőre - néhány napos működést nézve - nagyon bíztatóak az adatok, de természetesen mi is próbálunk rásegíteni erre.

A dolog kapcsán egyébként az indulatok némileg kavarognak, ami felesleges, mert eddig minden tapasztalat azt mutatja, hogy 'A' szolgáltatás nem azért lesz sikeresebb 'B' szolgáltatásnál, mert egy héttel előbb indult, hanem ennél bonyolultabb tényezők játszanak itt szerepet. (De azért tanulság: sose hirdess meg valamit úgy, mint első magyar, amíg nem vagy benne biztos, hogy tényleg te leszel az. Ennél persze többet is mondhatunk: az egész elsőmagyarozás baromság.)

Címkék: web2.0 kommuna trendek digg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztahanov.blog.hu/api/trackback/id/tr827769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE:blog 2006.03.23. 23:25:36

twb2krtkj: osszd meg ésdúl a fékevesztett habzás a hazai bélogszcénakazalban (magyar) diggügyileg. aki logged on és mozog, megmondja a/megkérdi a tutit, amiből persze világértsem lehet kimaradni. most tekintsünk el a kismagyar digg-pojneográfia esztétikai…

Trackback: Onlinemarketing blog - online marketing 2006.03.19. 17:21:35

Forr a dalom, avagy a copy-paste, a célszalag és a digg.comMegírtuk, hogy elindult a "magyar digg.com", az InterNetMedia.hu címen és néven. Ennek kapcsán kialakult némi vita arról, hogy etikus-e a digg.com gyakorlatilag szószerinti másolata? Sonora szerin…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.19. 16:38:30

Kedves mefi, a trackback lényege az, hogy te is raksz az oldaladra linket ide, különben én ezt úgy hívom, hogy szpem, nem trackback.

veszig · http://things.done.hu 2006.03.19. 18:29:06

Szerintem nagyon fantaziatlan egy ilyen egyszeru koppintast kitenni - valami hozzaadott ertek kene... igy nehez lesz szerintem kozosseget epiteni kore. Blogternel mar vagy egy kozosseg, nekik ennyivel egyszerubb dolguk lesz.

prospero · http://www.blogter.hu 2006.03.19. 20:02:26

elnézést, nem tudom, h megjelenik-e a hozzászólásom, de megpróbálom:

én nagyon inkorrektnek tartom azt, ahogy Márk ezt az egészet megcsinálta, lassan 3 hete kommunikálunk a blogteren és lényegében egy-az-egyben átvette a kommunikációs üzenetünket

persze valószínűleg mi is hibáztunk, mert nem számítottunk ilyen inkorrekt szakmai hozzáállásra bárkitől is, hát tévedtünk...

egyébként nem teljesen értem, hogy egy komoly szakmai reputációjú blog miért áll szóba az ilyen jellegű projektekkel - jobb körökben nem készítenek interjút az ilyen kezdeményezésekkel - elnézést az őszinteségemért, persze Blumi te tudod...

egyébként ez egy a sok közül, még számos projekttel készülünk. persze most már óvatosabbak leszünk, hajrá verseny!

mark.hu · http://mark.hu 2006.03.19. 20:16:39

Kedves Prospero!

Mi azon az inkorrektség, ha előbb indítunk el egy olyan szolgáltatást, amin már régóta dolgozunk. Az pedig teljesen természetes, hogy az első web2.0-ás linkgyűjtőt így fogom nevezni.
A sértettséget érzem a hozzászólásodban, holott szerintem erre semmi okod, másrészt, hogy emlékeztesselek egy korábbi gyors reagálasunkra a Blogter inkább csak köszönettel tartozna...

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.19. 20:18:19

prospero,

némileg gyerekesnek tartom a hozzáállásodat, valahogy úgy tűnik nekem, hogy ti azt gondoljátok, hogy 'lestoppoltatok' egy ötletet - amit ti is loptatok egyébként - és akkor már senki más nem csinálhat olyat, mert akkor ipi-apacs nem ér a nevem van, ugyan már.

És hagyjuk a félrebeszédet, itt egy koncról van szó, kőkemény bizniszről, mindegyik pályázó pénzt akar keresni a dologgal, ti is, ő is, majd a piac eldönti, melyik ebből a szempontból a jobb, semmilyen erkölcsi maszlagra és sértődésre nincs szükség, versenyezzetek. (És készüljetek arra, hogy valószínűleg nemcsak ketten lesztek a pályán.)

Azt meg egyenesen kikérem magamnak, hogy azt minősítgesd, kivel állok szóba, nem szívesen emlékeztetlek, de Márk az a srác, akivel közös IH-blogot csináltatok októberben, ha nem emlékeznél már.

prospero · http://www.blogter.hu 2006.03.19. 20:47:05

nos elnézést kérek Márktól és Blumitól a forró fejű hozzászólásomért, látom gondolataim nem találtak megértésre. persze ez a blogszakma ilyen korai fázisában érthető is, mindegy. szerintem azért van még mit tanulnunk (magamra is értem)

ettől függetlenül Blumit továbbra is web 2-es gurunak tartom és drukkolok neki a blog.hu projekthez, főleg azért, mert az ilyen erősen megalapozott szakmai kezdeményezésekkel szeretnék a jövőben versenyezni + természetesen szabad a verseny másoknak is, tehát hajrá Márknak is!

a magam részéről többet nem kívánok megszólalni ezen a fórumon, köszönöm, hogy meghallgattatok és sok sikert a munkátokhoz

prospero

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2006.03.19. 20:59:35

"a magam részéről többet nem kívánok megszólalni ezen a fórumon" - szerintem ilyet nem érdemes kijelenteni... Ezzel ugyanis a sértett attitüdöt erősíted, ami finoman szólva nem nyerő stratégia.
Én a helyedbe leírnám, mire figyeljünk holnap (ugye, indultok?), mi az, amiben ti vagytok a jobbak.

nem 2006.03.19. 21:31:46

A prospero által felhozott inkorrektségre: érdemes rápillantani az akutális domain várólistára, éppen milyen domaineket regisztrál Márk:

linker.hu EUROMARKNET KFT. (Registrar) EUROMARKNET KFT. 2006-03-17 13:40:53

Ezzel gondolom majd a linkter.hu elírásából eredő látogatókra utazik, ahogy a startlapjtekok.hu, citroamil.hu, wwwcitromail.hu, wwwchat.hu, wwwfreemail.hu, golden-gate.hu domainek esetében is (szintén lásd várólista).

mark.hu · http://mark.hu 2006.03.19. 21:38:21

Kedves nem!

Ezeket a domaineket megbízás alapján regisztráljuk külföldi ügyfeleknek. Szívesen egyenként elmondom, hogy melyiket kinek, ha érdekel, hiszen ezt bármikor kiadhatom. Kérlek, hogy előtte kérdezz, mielőtt tévesen rágalmazol.

Köszi.

Pro 2006.03.20. 02:54:32

bocsánat az offért,
Kedves Mark.hu,

Én kiváncsi lennék ezekre a kiadható információkra. Esetleg arról is lehet tudni valamit, hogy mit terveznek velük?

üdv,

Pro

mark.hu · http://mark.hu 2006.03.20. 09:23:46

Egy kanadai magánszemély van mögöttük, a viszonteladónk pedig egy luxemburgi cég. Ha szeretnéd felvenni velük a kapcsolatot, hogy megtudd, mi a szándékuk a domainekkel (megjegyzem, hogy van más néhány tucat hasonló bejegyzett), akkor meg tudod kapni, ha felhívod az adminisztációs kapcsolattartó (azaz az EUROMARKNET KFT.) telefonszámát. A linker.hu egyébként nem ehhezen a csomaghoz tartozik.

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2006.03.20. 16:35:51

"Egy kanadai magánszemély van mögöttük ..."

Majd ország-világ előtt bevallja, hogy az elírásokra hajt, persze :D

Amúgy meg úgyis kiderült majd, amint lejár a várólista :)

tybalt · http://tybalt.groove.hu 2006.03.20. 16:41:17

Az interjú kb. egyenlő a nullával.

"Nem szerettem volna második lenni, ezért felgyorsítottuk a fejlesztést .."

Save Page As ... valóban elég gyors :)

"Elképzelhető, hogy ezen a jövőben módosítani fogunk."

Szerintem biztos, csak az a kérdés megvárod-e az első cease & desist leveleket kopirájt pofátlan megsértése miatt, vagy magadtól is lesz annyi eszed, hogy támadhatatlanná tedd az oldalt :)

"Egy olyan izgalmas piacon vagyunk, ahol a tervek órák alatt változhatnak. Minden elképzelhető."

Azaz, ha nem termel elég látogatót (és pénzt), akkor utána ellopjátok a flickr-t és feltoljátok ugyan ide, mint az első magyar képbaszkuráló web5.6 siteot? :)

CS 2006.03.21. 08:38:20

++Egy olyan izgalmas piacon vagyunk, ahol a tervek órák alatt változhatnak. Minden elképzelhető++

Magyarul gozunk nincs mit is akarunk ezzel a dologgal, jo otletnek tunt hogy beugorjunk mi is a webbizniszbe, jatszunk szilikon vellit itthon, aztan majd csak megveszi az index vagy az origo? (tenyleg, kik itthon a felvasarlo cegek akikrol almdounk?)

Pix 2006.03.21. 09:05:23

"blogszakma" ...
MUHAHAHA. Diplomázni hol kell???

vendég 2006.03.21. 09:21:48

skacok!

nagyon szánalmasak vagytok. az egyik dolog, amit legjobban utálok, az a weboldalak lemásolása, lekoppintása, kb. "save page as..." stílusban, de:

- kinek mi köze van hozzá, hogy pl. ez a Mark gyerek milyen webcímet regisztrál?
- mit foglalkoztok ennyit ezzel a dologgal?

1.) ha valaki elgépel egy webcímet, akkor majd beírja rendesen, amikor rájön, hogy nem jó
2.) ha majd a digg.com-nak nem tetszik, akkor majd azok elintézik Mark-kal a dolgot, és az az ő baja lesz (vagy nem)
3.) nem a digg.com regisztrálta itthon a címet, a technikai ellenőrzésen és a 2 hetes várólistán is átment, úgy hogy senkinek (legalábbis köztetek) nincs hozzá semmi köze szvsz
4.) akinek nem tetszik, ne látogassa a digg.hu-t

ilyen egyszerű. jó lenne végre, ha megpróbálnátok már felnőni... ti miért nem csináltok valami jobbat, ha ennyire okosak vagytok? miért nem foglalkoztok azzal? inkább itt fikázzátok a másikat? komolyan mondom, olyanok vagytok, mint az ovisok...

ja... és Marknak: lehet, hogy nem fog érte soha senki szólni (a digg.com-tól), hogy egy az egyben le van koppintva az oldal, de szerintem akkor is óriási nagy pofátlanság volt így kitenni... és elég égő is szerintem, de te tudod...

vendég 2006.03.21. 09:29:23

még valami:
a startlapjtekok.hu, a citroamil.hu, a wwwcitromail.hu, a wwwchat.hu, a wwwfreemail.hu, és a golden-gate.hu domainek is (ha átmennek a kéthetes listán), akkor azok az övéi, és azt csinál vele amit akar, és legfeljebb csak azoknak a cégeknek lesz beleszólása a dologba, akik érintettek. a többieknek meg megint semmi közük nincs hozzá.

CS 2006.03.21. 10:03:47

kedves "vendeg", ne haragudj te te oltari h..je vagy, azt irod hogy mit lovagolnak ezen annyit, utana meg odairod hogy "szerintem is". ovis-e vagy?

vendég 2006.03.21. 10:09:44

kedves cs

nem tudom, hogy a "szerintem is"-t honnan idézted, de nem tőlem, az biztos. ha már idézel, akkor azt tényleg idézni kellene, mert az ugye úgy való...

az "...és elég égő is szerintem, de te tudod..." pedig nem "szerintem is". na és te mennyire vagy-e ovis? :)

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.03.21. 10:23:00

Oké, akkor most húzok egy vonalat, az ezutáni ovizás, hülyézés és szánalmazás minden formáját kimoderálom.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2006.03.21. 11:26:45

"tenyleg, kik itthon a felvasarlo cegek akikrol almdounk?"

Mostanában a Habostorta és az eco.net csoport vásárlogatott, más hirtelen nem jut az eszembe. De ahhoz, hogy megvegyenek, elsősorban sok usert kell felmutatni, mert egy önmagában jó, de nem ismert szolgáltatást olcsóbb újra lefejleszteni...

Tarhonya üzeni: 2006.03.21. 13:23:59

Ez azért jó, mert ha jobban belegondolunk akkor az ilyen linkelgetős dolgok nagy szerepet válthatnak ki a web 2.0 továbbfejlesztésében nem beszélve arról, hogy emberek millióinak könnyti meg a webválasztást. Erre már külföldön is a akad jó példa, példák! De ze hazai és magyar, tehát magyarúl lehet olvasgatni a linkeket. A linkek gyújtése etikátlan és felbőszítő!!!!!! Például az én likem kinek a beleegyezésével kerül tova?

Ez a kérdés emberek?
süti beállítások módosítása