Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2006.03.19. 15:05 sztahanov

Mivel a digg elképesztő sikere láttán gombamódra szaporodtak el a különböző klónok, várható volt, hogy itthon is megjelennek az első ásófecskék. Amennyire tudjuk, egyszerre jó sokan kezdtek el ezen gondolkodni, pl. a Blogter, aki viszont elkövette azt a bakit, hogy a gépházában jó előre - már két hete - beharangozta a dolgot, mint első magyar web2.0-és linkgyűjtőt. A Linkter ugyan még nem jött ki, a héten elindult viszont az InterNetMedia.hu, mi pedig meggyorsinterjúztuk Petényi Márkot, a szülőapát:

Q: Miért pont most?

A: Tavaly december óta gondolkodtam azon, hogy kellene egy magyar Digg-et csinálni, ezért megnéztem, hogy milyen lehetőségeink vannak. Találtam egy fejlesztői stádiumban lévő nyílt forráskódú szofvert, mely Digg-hez hasonló alkalmazás létrehozását teszi lehetővé. Ezt tesztelgettük és jónak találtuk, de időközben eljött a szokásos évi pihenés ideje. Amikor visszajöttem a síelésből, láttam, hogy a Blogter is akar csinálni egy hasonló alkalmazást. Nem szerettem volna második lenni, ezért felgyorsítottuk a fejlesztést, hogy előttük tudjunk kijönni a szolgáltatással. Szerencsére ez sikerült is.

Q: A világban sok digg-klón működik, de ennyire talán egyik sem hasonlít rá, mint a tietek, még az ikon is egy az egyben a diggből van átvéve. Ez tartható így? Vagy direkt jó szerinted?

A: Egyelőre azért jó, mert a Digg-et használóknak nagyon ismerős a terep. Elképzelhető, hogy ezen a jövőben módosítani fogunk. Azt hiszem, hogy a Digg és az InterNetMedia.hu egyáltalán nem konkurenciái egymásnak. A digg.com-on angol nyelvű, technológia cikkek vannak. Nálunk magyar nyelvű és bármilyen téma megjelenhet. Tapasztalataim szerint a Digg nem túl ismert még nálunk, ezért akinek megtetszik az InterNetMedia.hu, az talán átszokik a Digg-re is.

Q: Mi a célotok ezzel a szolgáltatással? Látom, reklám van rajta, de a direkt bevételen túl van-e valami hosszabb távú cél, tovább akarjátok-e fejleszteni valamivé vagy összekapcsolni egy másik szolgáltatással?

A: Egy olyan izgalmas piacon vagyunk, ahol a tervek órák alatt változhatnak. Minden elképzelhető.

Q: A digg.com egy meglehetősen bonyolult, nem publikált algoritmussal alakítja a címlapos hírek sorrendjét. Nálatok ez hogyan működik?

A: Ha a minimális címlapra kerülési szavazatszámot eléri egy link (ez jelenleg 5), akkor utána a címlapra kerülés időpontjának sorrendjében jelennek meg a cikkek.

Q: Egy ilyen a szolgáltatás akkor lehet jó, ha sokan használják. Bíztok abban, hogy 'magától' eléri a kritikus juzerbázist vagy gondolkodtok valami együttműködésben valakivel, reklámozni fogjátok, stb.?

A: Egyelőre - néhány napos működést nézve - nagyon bíztatóak az adatok, de természetesen mi is próbálunk rásegíteni erre.

A dolog kapcsán egyébként az indulatok némileg kavarognak, ami felesleges, mert eddig minden tapasztalat azt mutatja, hogy 'A' szolgáltatás nem azért lesz sikeresebb 'B' szolgáltatásnál, mert egy héttel előbb indult, hanem ennél bonyolultabb tényezők játszanak itt szerepet. (De azért tanulság: sose hirdess meg valamit úgy, mint első magyar, amíg nem vagy benne biztos, hogy tényleg te leszel az. Ennél persze többet is mondhatunk: az egész elsőmagyarozás baromság.)

Címkék: web2.0 kommuna trendek digg

# 2006.03.19. 12:46 sztahanov
A világ pusztulásáról: az új Google Toolbarban valami idióta ötlettől vezérelve kidobták a historyt és berakták a helyére a Suggestet, ami magában egy jópofa játék, munkaszerű felhasználásra viszont teljesen alkalmatlan (tudom, hogy mit keresek, azt, amit tíz perce, nem kell ajánlgatni, köszönöm). De hát miért? Miért??? Most telepítsem vissza a régit?

# 2006.03.17. 12:20 sztahanov

Kiosztották hétfőn a 2006-os Bloggies díjakat (ez olyan, mint a GoldenBlog, csak azt állítja magáról, hogy "world's most established weblog awards"). Túl a usual suspects díjazottakon több díjat is besöpört pl. a Post Secret (szerepelt már a linkblogban ősszel, de annyira azért nem jó, kb. olyasmi mint a szánalmas with a twist), ami talán azt a vágyat tükrözi az emberekben, hogy jó lenne, ha az énblog műfajnak is lenne olvasható vetülete. (Vagy nem.)

Egyébként az egészet komolytalanná teszi szerintem az, hogy a tömeg szavaz, így pl. a Blogger bírt nyerni a Flickr, delisusz, WordPress, stb. előtt a legjobb alkalmazás kategóriában, vagy a Slashdot mint legjobb tech blog, hát broáf. De nem is az az érdekes, hogy ki nyer, a Bloggies legnagyobb pozitívuma az, hogy egy oldalon megtaláljuk több mint 100 jó (vagy legalábbis fontos) blog címét (as of now). Egy szép nagy direktori arról, mi most a trendi a blogszférában.

Címkék: média blogok

# 2006.03.17. 00:34 sztahanov

A Subbacultcha Celebspottingja illetve a Velvet feljentője után a Gawker is felfedezte, milyen hálás téma nyomonkövetni azt, melyik híresség melyik épp közértben vásárolja meg a vacsorára való virslit. A lecsó viszont az, hogy a Gawker Stalker mostantól Google Maps mashupként is működik, legalábbis New Yorkban, így nagyjából realtime be lehet lőni, melyik celeb épp merre lézeng. Na ez az, amikor a korszerű technológiát a megfelelő cél érdekében használjuk fel, szép volt, Nick!

Címkék: média blog new york gawker celeb

# 2006.03.16. 21:28 joco
Így kezdődik Limor Fried bemutatkozása, és ez a legkevesebb, amit elmondhat magáról. Az MIT-n nemrég végzett lány a geektársadalom nagy boldogságára hosszú idő óta nem csak saját szórakozására építgeti elektronikus játszóterét. Régóta figyeljük a tevékenységét, készített már Altoids dobozba épített MP3-lejátszótól kezdve teljes a teljesnél erősebb funkcionalitású TB-303 klónig sokmindent. Lelkesedése kifogyhatatlannak tűnik, egyik legutóbbi projektje a képen is látható bringás POV, vagyis egy programozható ledsor, amit egy bicó kerekére szerelve elámíthatjuk a következő Critical Mass közönségét.
Limor egyébként a nyákrajzok kivételével mindent kirak a webre, de ha valakinek nincs ínyére egyedül szenvedni a nyáktervezéssel, kitként megrendelheti az egyes cuccokat - nem is annyira borsos áron. Igazán szép példája ez a hobbiból pénzt csinálásnak, csettintenénk az ollónkkal, ha mi lennénk a Homár.

Címkék: biznisz fun tech geek

# 2006.03.16. 21:26 sztahanov

Firefoxhoz (de ez most lényegtelen) igényes emberek csináltak egy extensiont, ami arra jó, hogy a Gmail defaultban csodálatos (azaz funkcionális és szép) szkinjét elcsessze, gratulálok. Nem, nem viccelek, itt van két szkrínshot:

(***xos népek kezébe még színesceruzát se lenne szabad adni.)

(via mcbuddha)

Címkék: ui firefox dizájn

# 2006.03.16. 20:42 sztahanov

Gyönyörű összefoglaló a CNN-en a cubicle-történelemről (nem tudom, hogy van magyarul) a bútortervező álmától a múzeumig. Egy Robert Propst nevű dizájner/kutató találta fel az open office elvét a hatvanas években, ha nem teszi, soha nem készülhetett volna el az Office Space című filmremek és valószínűleg az egész világ sokkal boldogtalanabb hely lenne, sokkal kevesebb frusztráltabb dolgozóval (de ez csak látszólagos ellentmondás).

Címkék: dizájn ergonómia

# 2006.03.16. 20:22 sztahanov
Na akkor elő a farbával, az átalakításnak az volt a legfőbb oka, hogy szeretnék több rövidet posztolni, olyanokat, mint ez. (Remélem, sikerül, hehe.) Tehát mostantól kétféle poszt van, hurrá!

# 2006.03.16. 20:12 sztahanov

Nincs boldogabb érzés, mint megint bétának lenni.

(Nem ígérhetek mást, csak vért, verítéket és könnyeket.)

Címkék: énblog

süti beállítások módosítása