Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.12.11. 23:58 angelday true

Címkék: google biztonságos

# 2005.12.11. 22:06 angelday true
Mena Trott beindítja a "Be nice!" kampányát Franciaországban, máris itt az élő példa arra, hogy csináljunk és mit (mit ne..) a siteunk kommentjei között. (Sztahanov kolléga tevékenységét is megfigyelhetjük a sztahanovon, neki is megvannak a saját módszerei -- vizsgálatom tárgya azonban nem ez, please read on.)

Jason Fried-et egy fogyasztói idiótának képzelem el. Részben a saját maga által teremtett világból, részben az amerikai (és azon belül chicagói) fogyasztási kultúra összekatyvaszolásából érkeznek a gondolatai. Ebből jobb-rosszabb módon többet is világgá kürtöl a 37svn.com blogon. Egy ideje azt szajkózza, hogy "less is more" és erről postol egyet.

Most is ezt teszi, kitalálja, hogy írjunk kevesebbet. Ha 4 mondatban meg tudunk valamit fogalmazni, írjuk 2-ben. És így tovább, itt az eredeti post. Fried ezt írja:

Less pages, not more. Less words, less paragraphs, less options.
Itt vesznek érdekes fordulatot az események. Második kommentelőként - nevezzük csak steve-nek - érkezik valaki, aki kb a következőt írja Jasonnek:

[először is kijavítja a paragrafust, mégpedig úgy, hogy a less szavakat fewer-re cseréli]

Csak azért mert szajkózod ezt a megközelítést, kérlek ne kezdd el átírni az angol nyelvtan szabályait. Ha meg tudod számlálni, használd a "fewer"-t, ne a "less"-t. Az egész tényleg csak arról szól, hogy gondosan megválaszd a használt szavakat.
Ezt már Fried sem hagyhatja tétlenül!

[Taktikusan egy jól védhető PC mondattal nyit]
Kössz a megjegyzést steve, kijavítottam.

[itt idéz steve-től, megteremti a kontextust és elejét veszi az esetleges félreérthetőségnek]

Ne legyél már f_asz. Udvariasan is kijavíthasz valakit anélkül, hogy az "angol nyelvtan szabályainak átírását" javasolnád. Ezt ugyanis egyszerűen úgy hívják: hiba.
steve lejjebb reagál:

Igen, tényleg, de ti állandóan elkövetitek. [És akkor itt mondja, amit ilyenkor mondani kell: vizet prédikáltok és bort isztok bla bla.]
Hát így. Megmondom, miért emeltem ki az esetet: mert nem értem, miért így, ilyen módon kell ezzel foglalkozni. Az, hogy steve hogy reagált ebben a tekintetben csak annyiban érdekes, hogy kijavítsuk az eredeti postot. Miért veszi fel mégis a kesztyűt Jason, miért tesz rá egy lapáttal és f_aszozza le az olvasóját? (Aki ráadásul fizető ügyfele is a 37signalsnak, mint kiderült, csak nem fordítottam le. steve egyébként nem vette magára, jó arc.)

Sokkal egyszerűbb és jobb lett volna, ha csak ennyit ír: "Kössz, kijavítottam. (Nem akarom átfogalmazni a nyelvtant, csak notórius less-fewer hibaelkövető vagyok.)"

Sérül valami? Rosszabb lesz? Nem lehet vállalni, hogy behibázunk? Nem lehet elképzelni, hogy steve-nek más a véleménye? És ha rosszindulatú, akkor nekünk is ütni kell? Nem értem! Egyébként miért ne mondhatná bárki, hogy "köszönöm, hogy megtisztelsz a véleményeddel", mégha az arcul is köp (az is egy vélemény ti.) - érdekes kérdések ezek, amit a közgazdasági egyetemen és főiskolákon nem tanítanak. (Csak azt, hogy mindenkit taposs el, a részvényeseknek pedig nyalj be, nyelvtövig, öltönyös majom.)

(A szerző itt szeretné megjegyezni, hogy ő is belelép a JF jellegű hibába, kiváltképp édesanyjával való kommunikációja során.)

Címkék: énblog blogok szocio

# 2005.12.11. 19:00 sztahanov

A legfontosabb kérdés természetesen a pénz: nos, bár hivatalos adat nincs, a pletykák 40 millió dollárról szólnak, ami nem olyan magas ár, tekintve a del.icio.us 300,000 felhasználóját (de azért több, mint a Flickr 35 milliója). Nem Joshua Schachter kapja persze az egészet, a del.icio.us április óta már fel volt tőkésítve, olyan angyalokkal, mint Esther Dyson, Marc Andreessen, Tim O'Reilly vagy az Amazon.

Ami a lehetséges változtatásokat illeti, a teljesen semmitmondó sajtónyilatkozatokból nem lehet kiigazodni, de ha visszanézünk, a Flickrhez sem nagyon nyúlt a Yahoo! - bár az egy teljesen más típusú szolgáltatás. Annyi azért ott történt, hogy a logint Yahoo! Loginra cserélték, és már ebből a kis lépésből is nagy rebellió kerekedett, sőt, már most előre megy a sírás és anyáézás Joshua Schachter blogján a del.icio.us lehetséges Yahoo!-loginosítása miatt. Az esetleges reklámokról nem is beszélve. (Nagyon sürgősen át kellene formálni azt az elterjedt felhasználói vélekedést, hogy a hálón tetszőleges szolgáltatás ingyen ÉS reklámok nélkül, kvázi jószívűségből jár mindenkinek!)

(Itt van közben egy nagyon jó poszt a Signal vs. Noise-ról a Flickr regisztrációjának Yahoo!-s eldroidosításáról.)

Aztán persze újabb kérdésként ott van a Yahoo! saját bookmarkgyűjtögetője, a My Web 2.0, ezzel kapcsolatban Jeremy Zawodny annyit jegyez meg, hogy a két szolgáltatás majd fog egymástól ellopni pár ötletet - nos, ezt eddig is megtehették volna, mindenenesetre ez arra utal, hogy párhuzamosan élnek tovább.

(via sokmindenki, de elsőnek a Techcrunch hozta)

Címkék: biznisz web2.0 kommuna yahoo!

# 2005.12.11. 02:24 sztahanov

Paul Scrivens, a Fine Fools (és 9rules) bloghálózat gazdája felfüggesztette a kötelékébe tartozó Jack of All Blogs működését, mert már annyira nem tudott egyetérteni az ott leírtakkal. A David Krug néven író Liberal Cowboy tényleg nem kímélt senkit a deklaráltan beszólásra berendezkedett JOABon, de szerintem nem volt durvább mondjuk pl. a Hírbehozónál és általában szellemes és irónikus bírt maradni, bár persze nem követem betűről betűre, csak néha beleolvasok. Scrivs szerint mindenesetre nem lehet mindenkit utálni, istenem, csak nem a Mena Trott által kedden megénekelt 'new civility' első manifesztációjával van dolgunk? Gyerekes.

A dolog mindenesetre további izgalmakat ígér, Mr. Cowboy körberöhögi Scrivset, és mondjuk én nem is tudom elképzelni, hogy ebből a helyzetből utóbbi jól kijöhet.

(Ha éppen nem elérhetők a 9rules szájtok, az normális, az elmúlt másfél napban szervergondok voltak, többek között a most indult, Fleshbothoz hasonló Sexerati terhelése miatt, Scrivs képes volt ugyanis Microsoft Accessre építeni blogbirodalmát, yikes!)

Címkék: blogok blog

# 2005.12.11. 02:05 sztahanov

Bár ebből is több van, egyáltalán, így év végével jön a toplistadömping, mindenesetre a New Oxford American Dictionary szerint az idei év szava a podcast (népszerűek voltak még: bird flu, lifehack, sudoku, rootkit)

A podcast egyébként a szótár tavalyi kiadásában nem is szerepelt, most kerül bele, mint "a digital recording of a radio broadcast or similar program, made available on the Internet for downloading to a personal audio player" - ami persze hülyeség, de sebaj.

Címkék: trendek

# 2005.12.10. 23:54 sztahanov

Ok, természetesen van ingyen mozi az iPodra, nem is kevés - bár az Apple erről nem tehet, látom magam előtt, ahogy Steve Jobs a fogát csikorgatja, ha rágondol. A címben szereplő orosz sci-fit a Public Domain Movies oldalról töltöttem le, itt 500-nál több klasszikus B-movie található meg és tölthető (torrentezhető) le különböző formátumokban, pl. iPodra, fantasztikus gyöngyszemek, sci-fi, horror, western, stb.!

Címkék: mac gizmó média fun

# 2005.12.10. 23:38 sztahanov

A tíz legidiótább USB eszköz (flash drive) listája a fosfor gadgetről, a képen látható Barbie természetesen toronymagasan veri a mezőnyt, a mnásodik pedig a Homáron már szerepelt hüvelykujjas darab.

Ha már lista, akkor még néhány az elmúlt hétről, összevissza:

Címkék: fun nörd

# 2005.12.10. 21:34 angelday true
Hanyadik pályáig birod? Én most a 14-en vagyok. Egyszerű és addiktív.

Isn't science fun?

Címkék: fun

# 2005.12.10. 19:02 sztahanov

Craig Barrett, az Intel elnöke szerint a fejlődő világ szegényeinek nem lesz elég jó a MIT Media Lab által tervezett, Negroponte-féle 100 dolláros laptop, teljes funkcionalitású gépre lenne inkább szükségük, az Intel inkább ilyen, olcsóbb, de teljes értékű gépeket gyárt a szegényebb országoknak. Valami igaza van, általában én sem tartom jó ötletnek azt, hogy kezdők kezébe vacak gép kerüljön, mert azzal egy életre meg lehet velük utáltatni az egész számítástechnikát, de azért azt látni kell, hogy itt nem kívánságműsorról, hanem túlélésről van szó.

Az Intelnek valójában persze az lehet a baja a 2006-7-ben várhatóan több millió példányban készülő géppel, hogy nem Intel, hanem AMD-processzor van benne. (A kézi áramfejlesztős laptop az 500MHz-es AMD CPU-n kívül 1 GB Flash memóriát - HDD nincs benne - és 256 MB RAMot tartalmaz. A szegény országok kormányai 100, a fejlett országok vásárlói 200 dollárért juthatnak hozzá a géphez 2006 novemberétől.)

Címkék: tech

# 2005.12.10. 18:25 angelday true

Fantasztikus kis interaktív tutorial a Ruby nyelvhez. Nem tudom, kinek mennyi segítséget nyújt, én élveztem végigcsinálni a parancssoros tutorialokat. Sajnos elég rövid, kíváncsian várjuk a folytatást!

(Egy szép napon Ruby on Rails frameworkben fogok web siteokat fejleszteni one-man-show keretein belül. Én vagyok az autentikáció és az ecset.)

sztahanov: jól néz ki, de nekem pár lépés után mindig lehal, nem jön vissza a prompt, elég idegesítő.

Címkék: dev tech

# 2005.12.10. 02:15 sztahanov

B*ssza meg! A del.icio.us úgy volt jó, ahogy! Csinálják vissza! Vagy ne nyúljanak hozzá!

Elnézést!

Címkék: web2.0 kommuna yahoo!

# 2005.12.09. 17:29 angelday true
Oké, kezdjük az elején. Steve Ballmer egy fa.. bocsánat. Inkább csúszik a fa szán? (W. Gabi édesapja amikor vicces akart lenni, mindig ezt kérdezte nagyobb társaságban.)

A meebo.com nem akar ugyan ennyire vicces lenni, viszont olyan szolgáltatással jöttek elő, amit frankón nem értek. Miért? Mi ebben az üzlet bárkinek is? Röviden: böngésző alapú multi-protokoll chat. Tud Jabbert, Google chatet, MSN-t, Yahoo-t, ICQ-t. Semmit nem kell az ég világon installálni, egyszerűen csak beírjuk a user/pass kombinációt és máris "chat away".

Annak idején volt az ICQ-ból Java alapú kliensprogram, ha valaki emlékszik, a plastikon is kihíreztem, erre Maz megírta, hogy Mirandát kell használni. And so I did. Most viszont komolyan tök jó ez a true 2.0 alkalmazás, a Meebo.

Josh Williams (of Firewheeldesign) egyébként érdekes postot dobott fel a 2.0 cégek névválasztási stratégiájáról. Legjobb az utolsó bekezdés. Jó ez a csávó, I SWEAR.

Illetve Chain VikiDal zeneletöltő "kis színese" így a post végére for no reason.

Jó hétvégét minden kedves technológia bloggernek. Obligát screenshot a végére Pozsival:

Címkék: biznisz web2.0 kommuna tech

# 2005.12.09. 16:56 sztahanov

Van a Google-nak egy nagyon régi, ma már inkább búvópatak jellegű szolgáltatása, ahol azok, akik nem tudnak keresni az interneten, kérdéseket tehetnek fel, amiket - pénzért - megválaszolnak olyan emberek, akik viszont képesek jól keresni: ez a Google Answers.

A Yahoo! most valami hasonlóval jelentkezett, a Yahoo! Answers azonban nem fizetős, hanem pont olyan, mint egy fórum, ahol valaki kérdez valamit, aki akar, az pedig válaszol, mindenfajta közgazdasági mechanizmus nélkül. (Valami pontgyűjtő rendszer azért van, bár nem tudni, hova fut ki.)

Természetesen mindkét szolgáltatás arról szól, hogy aki nincs nagyon otthon a keresőkben, az nem tudja jól feltenni a nemtriviális kérdéseket, pl. hogy beszélgethetünk-e más nőkkel online, ha eggyel épp tartós kapcsolatban élünk (hasonlóan színvonalas kérdésekből ld. egy egész csokorravalót a képen, pár perce készült snapshot).

A Yahoo! szolgáltatása - amellett, hogy bizonytalan, mennyire lesz használható az ingyenes modell - mindenképpen 2.0-bb, mint a Google Answers, van itt RSS, gyönyörű 2.0-s dizájn, bétaság, önszabályozás (answer rating) - bár tagging helyett valamiért az 1.0-s taxonómia mellett döntöttek, nem értem, miért (a Shoposphere sem használ tagginget). Szóval kísérletnek érdekes, meglássuk.

Címkék: kommuna yahoo!

# 2005.12.09. 04:15 sztahanov

Egy-két hete ment az a cikk az US Todayben, hogy a Wikipedia róla szóló szócikke azzal vádolta meg John Seigenthalert, hogy részt vett a Kennedy-gyilkosságban - nem találta viccesnek. Ráadásul egy csomó más, tartalmukat a Wikipediáról másoló kiadvány is átvette a szócikket. Aztán Adam Curry kezdte el átszerkeszteni a podcastingról szóló cikket úgy, hogy magát minél dicsőségesebbnek állítsa be (a bolond ráadásul saját néven csinálta, eh - erről egyébként rendes kis vihar kerekedett, hiszen itt a szószátyár és ingerlékeny Dave Winer a károsult fél).

Most a Wikipedia annyit finomított a policyn, hogy nem regisztrált user nem hozhat létre új oldalt. Mindez azért, mert a Seigenthalert-cikket egy belépetlen juzer hozta létre - megáll az ész! Ez - a legfinomabban szólva is - bullshit.

Közben Jeff Jarvis azt találta ki, hogy - a Linux-disztribúciók mintájára - a Wikipedia fölé, azt felhasználva lehessen kereskedelmi célú, ellenőrzöttebb enciklopédiákat építeni. Larry Sanger pedig már rég megjósolta az egészet. Dave Winer pedig nem ír hülyeséget, amikor azt mondja, nem a Wikipediával van a baj, hanem azzal, ahogyan mi állunk a Wikipédiához. Egyszerűen nem kell hiteles forrásnak elfogadni és kész, sőt, "Further, we need to determine what authority means in the age of Internet scholarship."  Azért ez sokat ront a játék örömén - teszem hozzá.

(via Google Blogoscoped)

Címkék: web2.0 média kommuna

# 2005.12.09. 03:50 sztahanov

Már írtunk korábban a six apartos Mena Trott illetve a BBC Backstage-es Ben Metcalfe között lezajlott csörtéről a Les Blogson. Most el lehet olvasni az egyik szereplő szemszögéből is, Ben Metcalfe blogjában részletesen leírja a dolgot. (Érdemes Dave Winer ostoba, fröcsögő kommentjeit is elolvasni ugyanitt - ő a saját blogján ugye nem enged kommenteket.)

Mena Trott blogjában szintén megemlíti az esetet azzal, hogy ha majd kialudta magát, majd ír többet - én inkább azt mondanám, baromira kell gondolkodnia azon, hogyan jöjjön ki a dologból valamennyire pozitívan -, viszont már most el lehet olvasni a kérdéses előadás szövegét.

(A mellékelt kép a flockos factoryjoe műve a Flickren és azért érdekes, mert - mivel be van linkelve a sztahanov - tegnap olyan szolíd 500 kattintást hozott.)

A Register ír az ügyről még itt alaposabban, illetve százezer blog foglalkozik vele rövidebb-hosszabb, leginkább túlfűtött posztban.

Ja, a videó borzalmas minőségben természetesen letölthető, itt csak a vita, itt az egész előadás.

angelday: Living blogosphere. Mennyire érdekes, hogy onnan, hogy Mena kontroverziális, tanár nénis stílusban közelíti meg a kérdést és dotBen máris backchannelezi, aztán az egészből kialakul egy rögtönzött vita, majd a blogban részletes aftermath elemzés -- remek! Illetve tetszik még az is, hogy legalább történt valami a boring részek mellett. Én belenéztem a Menás videóba, ahol ott szakért, de komolyan mondom, nem voltam kíváncsi arra, hogy ott olvasgassa nekem a jegyzeteit. Viszont történt valami! Bárcsak az internet Hungary-n is lenne ilyesmi. (Legalább backchannel. IH SUXX0RZ.)
sztahanov: Mena Trott megszülte válaszposztját, elég soványka, arra a rég lerágott és megválaszolt kérdésre bír kilyukadni, hogy lehet-e online reprodukálni a f2f viták produktivitását (természetesen nem) illetve arra az állításra, hogy még több bloggerre van szükség (ezt nem értem, azon kívül, hogy akkor persze ő többet keres, de gondolni sem merek arra, hogy ezért írta volna).

Címkék: blogok

# 2005.12.08. 15:39 sztahanov

Bár a Google hivatalosan nem hozta nyilvánosságra, mégis lehet tudni, hogy a Gmail nemrégiben bejelentett vírusírtó szolgáltatása az angol Sophos technológiájára épül.

Hogy honnan lehet tudni? A TheBillyGoatCurse blog egyszerűen végigpróbálta a 24 nagyobb víruskeresőt 15 vírussal, és csak a Sophos adta ki ugyanazt a felismerési mintát a 15-ből, mint a Gmail. Pofonegyszerű. Vírusfelismerési DNA DNS.

Az említett cikk szerint a Google azért nem hozza nyilvánosságra a technológia szállítóját, mert az egyelőre nem végleges, a béta alatt többet is kipróbálhatnak.

(A Sophos egyébként mostanság a gyors és megbízható írtók csapatába küzdötte fel magát, ráadásul ismerek is sophosos magyart, mégis, annyira rossznak találtam a felhasználói felületet, hogy egy gyenge kísérlet után leradíroztam a gépről.)

(via Google Blogoscoped

Címkék: google

# 2005.12.07. 21:50 angelday true
Textdrive (Txd) web hosting company híres arról, hogy milyen jó kis kommunitásokat építenek ki a fórumaikon nem kis mértékben azért, mert az alapítók is olvassák a fórumokat és válaszolgatnak az ott elhangzottakra.

Történt pedig, hogy a Txd szolgáltatása meglehetősen akadozott az elmúlt időben (2 hónap alatt 3 óra, vagy valami ilyesmi, ha jól interpretálom) és egyik felhasználójuk elkezdett szakérteni a fórumon. Jason Hoffman az egyik Txd-s kisgóré-alapító válaszolgatott is neki szépen türelmesen, ám a csávó addig-addig trollolt, míg Jason végül elvesztette a fejét: lef_szozta, majd néhány ütésváltás után bannolta a csávó accountját.

Rossz megoldás! Az egész bloguniverzumban nagyon negatív PR-ja lesz ennek a sztorinak, pedig elolvasva az egészet Jasonnek van igaza. Az, hogy megjelenik itt ilyen kis buzgómócsing tudálékos f_szkalap és olyan szakmai problémákra hívja fel a figyelmet, amihez igazából semmi köze (mert ügyfél és nem ott dolgozó!) -- nálam simán becsúszna az "ignore" szűrőbe.

Érdemes megfigyelni a faszi (jblaine néven) mennyi időt tölt el azzal, hogy kilométeres postokat ír és a legjobban felfogott önérdeke szerint ítél. Ráadásul teljesen unszimpatikus hozzáállása van annak ellenére, hogy igaza van abban, hogy volt server outage.

Jasonnek pedig elő kellett volna vennie a szakmai érvek helyett a jól működő mechanizmust, amit én most kb a "gyere, fizetek neked egy italt"-ra fordítottam: jóváírni neki valami pénzt, elismerni, hogy hibáztunk valamiben és rajta vagyunk a témán. Komolyan, ezeknek a szakmai vitáknak semmi értelme a trollokkal, hiszen az értelmes hozzáállás csak feedeli őket.

Rövidre zárni, gyorsan. Avoid bad press.

Mindezt egyébként Nick Denton vadiúj blogján, a Consumerist-en olvastam, ami egy online érdekvédelmi szerv-szerű figyelemre méltó kezdeményezés. Most pedig a Sztahanovon. ;-)

Címkék: biznisz kommuna blogok szocio vas linux

# 2005.12.07. 11:31 angelday true

Az Apple a napokban jelentette be, hogy újabb dealeket sikerült kötniük, így még több show lesz elérhető az iTunes video szolgáltatásuknál. (A show korrekt magyar fordítása: műsor.) A beszállító partnerük egyébként az NBC, így más jóságokról - így például a Warner gyártású "West wingről" - sajnos le kell mondaniuk az amerikaiaknak.

sztahanov: József, ilyenkor okosan linkelhetsz arra a korábbi hírre a sztahanovon, ami az ABC-s első egymillió klipről szól.


Na persze, ez is egy milestone, 6 millió dollár bevétel. Ha itt Magyarországon lenne hasonló, én is egészen biztosan hozzájárulnék a sikerhez.

Letölthető tehát Jay Leno, Connan O'Brien és még sok minden más is. Fanatikusoknak deal announcement biz video itt.

sztahanov: pont a lényeget felejted ki: Monk, Knight Rider és Dragnet!! (Nevem Friday. Rendőr vagyok. Ez a szerda máshogy kezdődött, mint a többi.)
A jövő elkezdődött és nem a Windowson futó Realplayer(?) - Microsoft (?) DRM gagyiság, mint amit az Origón, meg a T-zónákon lehet látni használhatatlan formában.

Címkék: mac biznisz trendek tech

# 2005.12.06. 16:40 sztahanov

Ben Hammersley a konferencia legfilozófikusabb - ugyanakkor legviccesebb )és egyetlen powerpointos) - showját nyomta le Eight ideas that will really revolutionize the 21st century (and why blogging isn't one of them) címmel - egyébként ezek azok, mellettük a negatív következmények:

  • Information wants to be free - Copyright
  • Zero distance - Borders
  • Mass amateurisation - Censorship
  • More is much more - Network Blocking
  • True Names - Identity cards and databases
  • Viral behaviour - More network blocking
  • Everything is personal - Everything is trackable
  • Ubiquitous computing - No Privacy

Nagy baj lesz. (De a végén mi nyerünk, legfeljebb néhány fej le fog hullani, de ennek itt Párizsban amúgy is nemes hagyományai vannak.)

(Eszpee képes volt magyarul mondani ezeket.)

Címkék: blogok

# 2005.12.06. 15:10 sztahanov

Alig jött le a pódiumról, Marc Canter újra alszik! (Szerencsére jól bírja ezt a fajta népszerűséget is.)

Amin alszik, az a Tracking/Listening to the Online World című valóban meglehetősen álmosító panel.

 

Címkék: blogok

# 2005.12.06. 14:31 sztahanov

Az eddigi legszórakoztatóbb panel a konferencia három igen szórakoztató figurájával, még ha nem is tudom visszaadni az elhangzottakat kivonatosan (go Blogter - hát eszpee se talált túl sok fogást rajta). Hugh MacLeod (Gaping Void), Anina (360 Fashion) és Marc Canter.

Címkék: blogok

# 2005.12.06. 12:26 joco

A panel pillanatok alatt elhagyta témájából a fotóbloggolást, ami oké is, hiszen fotóbloggolni bárki tud (más kérdés a fotózás maga vagy a Photoshop használata). Maradtak a Podcast/Video blogging subjecten. Címszavak, amit elkaptam:

  • technológiailag minden (kijelző, sávszél, szoftver) adott, hogy a mobil tömegekhez is eljusson a video (sajnos a kijelentés komolyságát aláássa, hogy a Nokia Senior Business Development Managere teszi, miközben egy N70-est forgat)
  • a fogyasztók (potenciális tartalomelőállítók) 85%-ának fogalma sincs és soha nem is lesz, mitől lesz egy video jó (tartalmi, szerkesztési elemeket tekintve)
  • a formátumok sokasága nehezíti a felhasználást
  • pár éven belül a text to speech szolgáltatások nagyon jók lesznek, példaként hozzák a még signup állapotú read.io-t
  • bejövő tartalmak bármiből mármibe konvertálhatók, kimenők is, szóval nem a formátumok sokasága miatt van kevés videoblog, hanem az end-user hozzá nem értése miatt - nem tudja beállítani a telefonját egy proper footage lövéséhez és felküldéséhez

Címkék: biznisz blogok trendek blogtech

# 2005.12.06. 10:00 sztahanov

Ma inkább technológiai nap lesz, a tegnapinál érdekesebb témákkal.

Ehhez képest az első előadásban Mena Trott, főszponzor és six apart tulajdonos egyáltalán nem az eszközökről beszél, hanem a blogoszféra sötét oldaláról, hogy 'I'm a blogger and I'm afraid of bloggers.' Tehát a Forbes-cikk és néhány konkrét példa felemlítésével azon aggódott, hogy a bloggerek nem elég kedvesek - tehát bloggerek, legyetek jók! -, illetve a kétarcúságról: a bloggerek rosszindulatú megnyilatkozásai a Google segítségével örökre beleégnek a virtuába, még ha f2f jófejek is.

Szerencsére a közönség soraiban nemcsak f2f jófej bloggerek foglalnak helyet, a tegnap már Varsavskynak is beszóló dotBen (Ben Metcalfe, blogja itt) került kisebb ütésváltásba Menával, patronizmussal vádolva őtet, meg azt a nyilvánvaló igazságot említve, hogy:

"...the internet is just like society - it's a mix.  And they'll always be wankers like me."

Tény, hogy volt némi nyugdíjascserkész jelleg Mena előadásában, bár inkább provokatívnak szánta ebben a közegben a bloggerek felelősségét és rosszindulatát feszegetni.

Ezek érdekes kérdések egyébként, de egy negyedórás közönségfórumon nem lehet eljutni a megoldásig. A sztahanov szerkesztősége dotBen mellett sorakozik fel az árokparton. Magunknak mondjuk meg, hogy hogyan kell viselkedni az interneten, a bloggerek saját maguk tücsöklelkiismeretei. Nem kell ide policy meg jómodor. (És akkor még nem is hoztuk fel érvként, hogy hogyan képes valaki perlben nemdinamikus blogmotort írni... :-)

(Az RSS-panelt átugrom, ld. a Blogteren (az előző ügyre nem éreztek rá sajnos :-), illetve annyi már biztos, hogy nincs a teremben 1K man, azaz aki ezernél több feedet olvas.)

(És a legnagyobb változás az lesz az RSS-sel kapcsolatban, hogy nem fogunk beszélni róla.)

Címkék: blogok

# 2005.12.06. 09:44 sztahanov

Ma reggel negyven iwiwes levél fogadott, amitől meglehetősen ideges lettem. Van az iWiWben ugyanis egy levelezőrendszer, ami ugyan iszonyúan primitív, mégis mindenki azt gondolja, hogy ezen keresztül milyen klassz lesz levelezni a barátaival. Ráadásul egyszerre többszáz embert le lehet spammelni vele egy laza mozdulattal! Vov! Remek!

Ne indítson szolgáltatást az, aki képtelen azt a felhasználók rendszeres abuzálása nélkül kordában tartani.

Címkék: énblog spam

# 2005.12.05. 23:38 angelday true

A szerző ezen a felvételen három darab teniszlabdával demonstrálja azt, hogy képes az artista mutatványra. Sajnos iPod videó formátumra van kódolva a cucc, ami azt jelenti, hogy video iPodon nézhető meg Mac OSX mellett, illetve Windowson másik lehetőség az iTunes 6 installálása.

Azt hiszem egyébként ez amúgy sem olyan nagy baj, mert akkor mennek a H.264-es videók is, mindenkinek sokkal jobb lesz.

Egyébként azért ebben a formában adom, mert az új gépemen nincs WMV kodek, tudom, hogy XP alatt az a szabvány, mert klikkeltek és indul, de Mac-en meg ez. Hát istenem, ez van! Klikk.

sztahanov: installáljon windowson iTunest az, akinek két medve volt az anyja.

Címkék: énblog fun biztonságos

# 2005.12.05. 21:53 angelday true
Na, amíg a szerkesztőség másik fele valahol Párizsban módszeresen mata részegre issza magát, addig én a következő DVD vásárlási dilemma felett keseregnék. Bementem tehát a Tecsóba és megpillantottam a Kill Bill 1 és 2 akciós kiadását. Egyenként 990 forintba kerültek. Nosza, vegyük meg, hiszen ezen az áron igenis kell. Fel is dugtam a kosaramba, aztán tovább böngésztem.

Kicsit arrébb egy displayen (a kereskedelemben nem annyira járatos olvasók kedvéért elmondanám, hogy "display" alatt a kartonból kivágott és nyomtatott mobil kirakatokat értjük levehető termékekkel) megpillantottam a Kill Bill gyűjteményes kiadást. Ennek sokkal coolabb borítója volt és három lemezes változaton sok extra is helyet foglalt. Az ára 4990 forint.

Egyértelmű volt, hogy nekem ezt kell megvennem. Viszont már beleéltem magam, hogy 2 ezerért enyém mind a két film. Viszont ez utóbbihoz nincs rohadt extra korong. Az extra korong ugyanakkor nem biztos, hogy megér 3 ezer forintot. De ugyanakkor szép a doboza.

Végül visszatettem mindent és megvettem a Vatel című filmet 990-ért. A barátnőmmel vettünk még egy akciós penne tésztát üveges szósszal 399 forintért, amit némi reszelt sajttal még aznap elfogyasztottunk. Úgy éreztem, a pénzem jól költöttem el és minden tökéletes.

Függöny!

Címkék: énblog

# 2005.12.05. 21:08 angelday true
Alapvetően OSX-re, de azt sem lenne rossz, ha mindenki megosztaná a meglátásait a tökéletes chat kliens felé vezető úton.

Én OSX-en először Adiumoztam (mert ismeri a protokollokat), aztán áttértem a Proteus-ra (ami szintén), most pedig újra back offoltam Adiumra. Sajnos a pazar külső, a kokoás felület nem feledteti a nehézkes history-t, a bugos msg view-t és azt, hogy K. Péter svájci rezidenst az istennek se bírtam addolni a listámra (Adiummal success!).

Egyébként belemásztam még a rohadt fórumokba is, hogy fejlesztik-e a Proteust, és igen, csak sajnos kb egy év lemaradásban vannak. Ott voltam ugyanis, ha fejlesztik, akkor reggelek, persze most nem fogok. Free Adium. Vannak egyébként megoldások, hogy iChatbe hekkeljünk MSN-ICQ variációkat, de text only és csak Jabber routing (nincs pl file transzfer).

Nyaff-nyaff.

Címkék: mac tech geek

# 2005.12.05. 19:45 angelday true
Windows Vista termékmenedzserek egy csoportja Vista logót tetováltatott a vállára. Illetve konkrétan csak egy valaki, de azért kétség nem fér hozzá, hogy a pláza divatetkó új irányzatával nézünk most farkasszemet. Ehhez csak gratulálni tudunk, annyira rossz. (Remélem az embert egy hónap múlva elbocsájtják a cégtől és akkor majd elgondolkodik azon, hogy minek van értelme és minek nincs. Én egyébként soha nem akartam tetkót.. talán csak azt, hogy "technológia" a nemi szervem fölé.)



(via Gaba)

Címkék: microsoft windows geek

# 2005.12.05. 17:07 sztahanov

Ami ebből érdekes volt és nem tudtam: Beppe Grillo egy olasz blogger, akit többen olvasnak az interneten, mint az olasz újságokat (naponta 130 ezer látogatója van). A hagyományos média addig nem vett tudomást róla, ameddig blogján szervezett kampány keretében elegendő pénzt nem gyűjtött egy egész oldalas politikai hirdetéshez, ami a La Republicában jelent meg - utána persze ő lett a király. Ő Olaszország legbefolyásosabb bloggere (de nincsenek reklámok a blogján).

A többiekről olvassatok Blogteren.

Címkék: média blogok

# 2005.12.05. 16:58 sztahanov

A magyar szekció kávé- és cigarettaszünetet tart. A gépek nem pihennek.

És most következik a politika panel.

 

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 16:09 sztahanov

Érdekes színfoltja a Les Blogsnak Marc Canter (híresember, nem ismertem), aki a közönség soraiból időnként feláll és nem kérdez, hanem inkább beszól a panelistáknak. Az amúgy is zseniális videós csapat azonnal bevágott róla egy alvós képet, illetve a fenti banner is az elmúlt órában készült és került fel a Flickrre. "Az előző panelen készült!" - vágott vissza hősünk.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 15:38 sztahanov

Végre egy érdekes panel,  pénzről van szó, a színpadon balról jobbra a Vállalkozó, az Angyal, a VC és a Vevő. Om Malik - Jason Calacanishoz hasonlóan - nem jött el, de videóról azért bejelentkezett.

Részletek a Blogteren.

Címkék: biznisz blogok

# 2005.12.05. 15:15 joco
A regisztráció mellé jár az obligát papírszatyor, benne a támogatók által összedobott következő cuccok: programfüzet, a számomra tökéletesen ismeretlen Bullguard kombinált vírusirtó-tűzfal doboza, egy helyes kis Microsoft-related füzet a rettenetes "How to Blog for Business: A Guide to Corporate Blogging" címmel, és egy tényleg használható ajándék: egy Skype-csomag, benne egy 8centis install CD valamint egy jackdugós headset - az a típus, amit nemrég még James Bond-setként ismertünk. Kipróbáltam, oké.

Címkék: biznisz blogok

# 2005.12.05. 15:14 sztahanov

A Les Blogs 2.0 részvevőinek országonkénti megoszlása, Magyarország szerény kontingensünkkel a tizenkettedik helyre küzdötte be magát, lenyomtuk a finneket!

Update: link az eredetire.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 15:02 sztahanov

Legalábbis nálam, eszpee félórája homokórázik mellettem.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 14:50 sztahanov

Színvonalas bejegyzés esett a helyi WiFi hálózat áldozatául, mostanra kezdenek összeomlani a dolgok, nem bírja a terhelést. Nehéz koncentrálni a panelre, mert a technikával kell szívni. A képet azért megosztom.

Középen Rebecca MacKinnon, jobb szélen egy igazi geek, a legjobb megmondás pedig az, hogy a bloggerek a média Pinokkiójának tücsök-lelkiismeretei.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 14:07 sztahanov

Az Internet Hungary egy dologban biztosan veri a Les Blogs 2.0-t, és ez a tápálás. Ebéd helyett (köszönjük, Nokia!) a fenti képen látható mókuskaját sikerült kipakolniuk az asztalra (jó, mondjuk sok asztal volt), ezt bizony össze se lehet hasonlítani az IH melegételparádéjával, töltöttkáposzta- és vadashalmaival, desszertválasztékával.

A reggeli is elég vacak volt, kétféle croissant meg kávé, ráadásul állva kellett abszolválni azt is az ebédhez hasonlóan. (Most meg pl. eltűnt a kávésember, hamarosan el fogok aludni.)

Címkék: énblog blogok

# 2005.12.05. 12:21 sztahanov

Végre egy kis ütésváltás, az előadás utáni kérdések és válaszok egy igazi poszt utáni kommentezési vihart idéznek fel! Martin Varsavsky nem válaszol a blogján a kommentekre és posztokat töröl! Fúj!

David Sifry (technorati) védi meg, a CEO csökkentett értékű blogger, mert nincs rá ideje. (Szomorú a CEOk élete.)

Mindjárt ebéd.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 11:51 sztahanov

A második előadás is a vállalati bloggolás témakörében mozog, így szerencsére nem kell nagyon figyelni. Loic Le Meur már szólt, hogy az upstreaming videóval vegyenek vissza a kedves részvevők, de egyelőre még használható a hálózat.

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 11:31 joco

Lejártuk a lábunkat, hogy egy alibiből vásárolt - egyébként nagyon oké - muffin-kávé kombó megvásárlásával jogot váltsunk a Starbucks állítólag ingyenes wifijére. Nos, nem volt ingyenes, fizetnünk kellett volna érte. Ingyen wifit egyébként sem nagyon találtunk a városban, ahol volt (McDonalds pl), a jelerősség ott is csak 2 pálcika volt az ötből, ami gyakorlatilag azt jelenti, dns van, de valódi, Budapestig vezető kapcsolat már nem nagyon. Nagy reménységem, a Centre Pompidou sem tett ki magáért, a kávézóban ülve öt nyakig begombolt hotspotot találtunk.

Szóval: egyrészt a franciák sajnos már rájöttek, hogyan és miért kell becsukni a hotspotokat, másrészt a legközelebbi alkalomra szereznünk kell egy kis wifi-kereső gizmót, mert nyitott laptoppal mászkálni még nekünk is gáz.

sztahanov: Hadd tegyem hozzá, hogy a McDonald's-ben konkrétan nem lehetett csatlakozni, nem a két pálcikával volt a baj, úgyhogy erről a legendáról ennyit. A kávé pedig automatából jön a McDonald's-ben, ami legalábbis illúzióromboló (az ízét nem tudom, mert kakaóztam).

Ami nekem eszembe jutott tegnap, az az, hogy miért nincs feltalálva a WiFi-antenna, a szállásunkon pl. nem nagyon van WiFi a szobában, viszont az ablakon kidugva a gépet tíz hotspotot is sikerült találni (más kérdés, hogy mind zárva volt.)

Az egyetlen sikeres élményünk tegnap a WiFi-vel kapcsolatban egy kávézóhoz kötődik (Café du Pont Neuf), ahol a pincér kérés nélkül kihozta a kis kártyákat a jelszavakkal a helyi ingyenes WiFi-hotspothoz.

Címkék: blogok tech mobil torkosborz

# 2005.12.05. 10:45 sztahanov

Az első előadással kapcsolatban rögtön eszpee kommentjéhez irányítalak benneteket.

Kiraktam a Flickr streamet a jobb hasábba!

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 10:08 sztahanov

Két dolog, amit ajánlanék az Internet Hungary konferencia szervezőinek figyelmébe: a teremben 150 konnektor és 20 - természetesen ingyenes - WiFi hotspot működik (6Mb le / 4Mb fel), a csatornák számát nem tudom pontosan, de a 350 részvevő többsége láthatóan a hálón lóg. A konferencia részvételi díja kb. ugyanannyi, mint az Internet Hungary díja, a WiFire így is 17,000 eurót tudtak költeni.

A kapcsolat egyébként tökéletes, különösen az elmúlt két nap párizsi tapasztalatainak szomorú tükrében - de utóbbiról majd később. 

Címkék: blogok

# 2005.12.05. 09:27 sztahanov

'Hivatalos' konferenciablog a Blogteren Doransky, Eszpee és Ses előadásában. Ez azért jó, hogy van, mert én így arról írok, amiről jólesik!

A konferencia hivatalos honlapja pedig itten.

Képek a Flikcren a lesblogs tag alatt. Máshol is a lesblogs tag alatt mennek az infók, ld.:

Címkék: biztonságos

# 2005.12.05. 09:17 sztahanov

Élőben Párizsból! Pár perc múlva kezdődik a Les Blogs 2.0, sztahanov már az arénában, az előbb ->ilyen<-(ilyen) közel mentem el Scobble mellett. (A pódiumon ő van a jobboldalon, középen a főszervező, Loic Le Meur.) (Ennél sokkal jobbakat fogok fényképezni.)

A beszerelés nem volt egyszerű, more to come.

Címkék: blogok

süti beállítások módosítása