Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) beta (3) béta (1) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.11.13. 22:36 sztahanov

Jesz! A Microsoft úgy véli, a Sony DRM rootkit biztonsági kockázatot jelent a windowsos gépek számára, ezért beépítik annak kigyomlálási lehetőségét összes releváns programjukba (Windows Defender, Windows AntySpyware, Windows Live Safety Center, stb.). A dolgot egyik vállalati  blogjukon, az Anti-Malware Engineering Team blogon jelentették be szombaton.

Szóval a Microsoft most két napig jófiú lehet a Sony kárára, bár kis szépséghibája az ügynek, hogy a Sony már pénteken közölte, felhagy a kérdéses technológiával (legalábbis ideiglenesen). 

Címkék: microsoft copyfight

# 2005.11.13. 17:48 sztahanov

Lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba, összefoglalom, mi volt, de csak erős idegezetűek olvassanak tovább!

Címkék: énblog torkosborz

# 2005.11.12. 12:44 sztahanov

Nos, tegnap fel hatkor a notebookom minden kulonosebb elozmeny nelkul megcserelte a ket particio betujelet, a D lett a C, es a C lett a D, remek trefa. Azota ebbol kifolyolag szivas van, persze nem indul el semmi, vagy negyszer telepitettem ujra kulonbozo prekoncepciokkal, de meg nem latom a fenyt az alagut vegen. Ez most egy friss install egy masik particion, ekezetek sincsenek ebbol kifolyolag.

Szoval ez. I need professional help - elvileg este jon is. Addig off. Esetleg elarulhatna valaki, hogy mitol cserelodik fel ket betu 'csak ugy'?

Címkék: torkosborz

# 2005.11.11. 09:44 sztahanov
A tervezett december 7. helyett valószínűleg egy vagy két hónappal később adja ki a Microsoft a Vista esedékes következő béta verzióját - bár még nem hivatalos a hír. A késés nem érinti a Vista végső változatát, de lehet, hogy a tervezett béták közül valamelyiket kihagyják majd, hogy behozzák a csúszást. A Vista papíron 2006 második felében jelenik meg.

Címkék: biznisz microsoft windows

# 2005.11.11. 08:36 sztahanov

Már meg is jelent az első vírus (trójai igazából), ami az immár hírhedt Sony DRM rootkit működését kihasználva bújik meg. A Sony rootkitje ugyanis teljesen elrejti az operációs rendszer elől a "$sys$" karakterekkel kezdődő állományokat, az új trójai így zavartalanul rejtőzködhet a "$sys$drv.exe" név alatt. Egy email attacsmentként terjedő 'Breplibot' nevű trójairól van szó egyébként, ami IRC backdoort telepít a gépen (tehát ez egy IRC bot, na).

A Sophos közben kijött egy eszközzel, amivel fel lehet deríteni, van-e a gépen a fentiek szerint rejtőzködő Sony rootkit, illetve el lehet távolítani a rejtőzködő viselkedést, sőt, a jövőbeni telepítéseket is meg lehet akadályozni - magát a rootkitet nem hatástalanítja, csak láthatóvá teszi - így a Breplibothoz hasonló trójaiak és vírusok sem tudnak megbújni a gépen. (A Sony maga is kiadott egy ilyen szoftvert napokkal ezelőtt, de megoszlanak a vélamények arról, hogy ez valóban leszedi-e a rootkitet vagy csak egy másikat telepít a helyére.)

Angeldaynak: a Sony CD-ken maces verziója is van a titkos DRM-szoftvernek, bár nem ugyanaz, mint amit Windowsra pakol fel, hanem egy másik, a gyártó is különbözik.

(A Sony DRM rootkit híre maga nem szerepelt a sztahanovon, csak az utórezgések, ezért röviden: a Sony olyan szoftvert helyzett el új, DRM-es audiócédéin, ami a CD-t a számítógépbe helyezve automatikusan feltelepít egy rejtett  - utólag leszedhetetlen - szoftvert, ez a felhasználó tudta nélkül figyeli és ellenőrzi, hogy betartják-e a CD lejátszásával és másolásával kapcsolatos szabályokat, sőt, a lejátszott CD azonosítóját el tudja küldeni a Sonynak. Eddig mintegy 2 millió CD-t adtak el ezzel a technológiával. Naná, hogy botrány van, még a Microsoft is (!) aggodalmát fezete ki a dolog miatt, eddig a hírek szerint már három különböző per indul a Sony-BMG ellen, de remélem, lesz még több is.)

Címkék: copyfight

# 2005.11.11. 03:42 sztahanov

Hétfőn volt szó a sztahanovon Daniel Brandtról, az emberről, aki törölni akarja magát a Wikipediából, tegnap pedig a Slashdotot szorongató Diggről, most viszont a két szál összefut, mert Philip Lessens szóba hozza, hogy a Digg az bizony szintén egy olyan cikk a Wikipediában, amit már eddig többször töröltek illetve visszaállítottak. (További közös pont, hogy mindkét helyen hivatkoztam alexás grafikonra, de ez már csak a sors keze.)

Persze ez egy régi történet, augusztusban volt az utolsó pengeváltás, a bejegyzés per pillanat létezik. Az érdekes a dologban az, hogy itt pont az ellenkezője történt, mint Brandttel, hiszen a Digg cikket a Wikipedia törölte saját szabályzata alapján, mivel általában nem lehet cégeknek illetve szájtoknak saját szócikkük. A Digg azonban annyira feltört, jelenséggé vált, hogy többször előkerült a felvétele - egyébként a Slashdotnak is van szócikke. A cikk törléséről / visszaállításáról többször szavaztak a szerkesztők, utoljára augusztus 16-án, érdemes végigböngészni a - szerencsére rögzített - vitákat és akciókat a polémiával kapcsolatban, kicsit be lehet látni a színfalak mögé, hogyan működik a Wikipedia, itt, itt, itt és itt.

(via Google Blogoscoped)

Címkék: web2.0 kommuna

# 2005.11.11. 00:25 sztahanov
Larry Lessig azon elmélkedik a Wired novemberi számába írt cikkében, hogy ha a Google enged a kiadóknak, és pénzt fizet nekik azért, hogy indexelhesse könyveiket, akkor ezzel az alkuval az egész internetes infrastrukturát aláássa, hiszen rögtön megkérdőjelezhető lenne pl. az összes keresőmotor legális működése. A Google Print ugyanis pontosan azt csinálja, mint az internetes indexelők, digitális másolatot készít az eredetiről, és abban keres. Persze reméljük, hogy nem fog engedni, de az tény, hogy a Google-nak saját tulajdonosai (részvényesei) érdekeit kell elsősorban szem előtt tartania, és a jogi eljárás végkimenete bizony kétesesélyes.

Címkék: google copyfight keresők

# 2005.11.10. 16:03 sztahanov

Kavarog a vihar a Sony rootkites DRM-je körül, jönnek az első bejelentések a perekről, a cég közben szánalmas magyarázatokkal áll elő, zajlik az élet - holott semmi újdonság nincs a dologban, mutat rá az EFF, hiszen a Sony-BMG szóban forgó CD-inek EULA-ja (végfelhasználói szerződés) eddig is tudta pl. a következő 'korlátozásokat':

  • Ha betörők járnak nálad és ellopják a CD-idet, azonnal le kell törölnöd a számítógépedről az összes zenét, amit - amúgy jogszerűen - ezekről a CD-kről másoltál rájuk. Az EULA ugyanis kimondja, hogy csak addig van jogod a másolatokhoz, amíg a tied az eredeti CD.
  • A számokat tilos a munkahelyi számítógépedre átmásolni, az EULA értelmében csak saját tulajdonban lévő otthoni gépre másolhatsz.
  • Ha másik országba utazol vagy költözöl, a határátlépés előtt le kell törölnöd gépedről az összes másolatot - az export ugyanis kimondottan tilos.
  • A Sony-BMG tetszés szerint telepíthet a gépedre backdoorokat és használhatja is őket, hogy ellenőrizni tudja - illetve betartassa - hogy nem élsz vissza a jogaiddal. (Mieiddel?) Természetesen a szoftver nyugodtan szétcseszheti a gépedet, erre semmilyen garancia nincs.
  • Ha csődvédelmet kérsz, azonnal törölnöd kell az összes másolatot.

És még jónéhánty vicces elképesztő pont.

(via Cory Doctorow)

Címkék: copyfight

# 2005.11.10. 14:16 sztahanov

Barry Bell arra keresi a választ, hogy a bloghálózatok milyen szempontokat tartanak fontosnak bloggereik kiválasztásánál - a munkamódszere egyszerű, körbekérdezett néhány networköt. A kapott recept nagyon röviden:

  • Szenvedély
  • Íráskészség, szellemesség, humorérzék
  • Személyiség
  • Türelem, kitartás, szorgalom, elszántság és nyitottság

Nos, ha ezek megvannak, akkor szólok, hogy a 9rules és a WIN is keres éppen új bloggereket. 

Címkék: blogok blog

# 2005.11.10. 12:04 sztahanov

A Digg lassan lekörözi nézettségben a Slashdotot, legalábbis az Alexa adatai szerint, meglehetősen gyors iramban növekszik népszerűsége, a Slashdot viszont ma már csak egy állócsillag. (Ezt nem abszolút látogatószámra vagy PI-re kell érteni, hanem az Alexa Rankre, egyébként a látogatószám a Digg esetében kb. napi félmillió felett van.)

A Digg egy hírlinkeket tartalmazó social bookmarking szájt, ahol a felhasználók szavazhatnak az egyes linkekre fontosság szerint, a szavazatok alapján pedig egy - változó - népszerűségi lista áll elő. A Digg üzleti értéke is nő, két hete kapott majd 3 millió (szorri, 2.8 millió) dollár VC tőkét.

A Digg természetesen jelentősen meg tudja növelni a listában elől álló szájtok forgalmát - kb. mint a Slashdot, de persze nem olyan extrém mértékben, hiszen itt jóval több kifele kattintási lehetőség van, kevesebb jut egyre szájtra. Kérdéses viszont az, hogy ezek a kattintások mennyire értékesek (érdemes-e miattuk abuzálni a szolgáltatást pl., hogy minél feljebb kerüljünk). Nos, a Tech Recipe csinált egy alapos elemzést a Diggről átkattintó látogatókról, tíz pontban foglalva össze az eredményeket. A lényeg az, hogy a Diggről érkezők szinte soha nem kattintanak hirdetésre, flame-elnek a kommentekben (bár nem annyira durvák, mint a Slashdotról érkezők), általában hétközben jönnek és nem lesznek állandó olvasók. Szóval ilyen Moszkva-tér fíling. 

Az eddig is világos volt, hogy van különbség egy szájtra mutató link és link között, de hogy a látogatók viselkedését is meghatározza, hogy honnan érkeznek - hát ha nem is meglepő, de azért aggasztó. Újabb dimenzió, pedig már így is egy káosz az egész.

(via Techcrunchproblogger)

Címkék: web2.0 trendek

# 2005.11.10. 11:27 sztahanov

Ha a reklámszakma blogokkal kapcsolatos edukációjáról (hogy van magyarul?) van szó, Calacanis mindenre képes:

So, here is my offer to any advertising agency, public relations or marketing firm, or company: I'll come speak at your company for free and tell you everything I know about blogging and how to make it work--for free. You provide the space, diet coke, and projector and I'm there. No sales pitch from us, our advertising revenue is doing just fine and we're sold out on many of our blogs at this point. I'd just like to get out there and learn, discuss, and debate these issues with folks.

Nem lehet számtalanszor hangsúlyozni: a blogok üzleti sikere nagyon függ attól, hogy a marketinges népek megértsék, hogyan működik ez az egész, mitöbb, elhiggyék, hogy van benne üzleti lehetőség. Ez a fajta misszionáriusi tevékenység - persze, sántít, mert nem önzetlenségről van szó - tehát elengedhetetlen.

Címkék: biznisz blogok marketing blog

# 2005.11.10. 10:30 sztahanov

Az IDC jelentése szerint az Instant Messaging lett a vállalati kommunikáció új emailje, a 28 millió vállalati felhasználó naponta egymilliárd üzenetet küld egymásnak. Ez persze nem meglepetés, már a sztahanov is beszámolt róla pár hete.

Hát ha még az IRC is élne, fellendülne a világgazdaság.

(via Home Office Voice)

Címkék: trendek

# 2005.11.10. 08:21 sztahanov

A Webby Awards listája a web 10 olyan pillanatáról, ami megváltoztatta a világot, a dotkomlufitól szeptember 11-én keresztül a Napster bezárásáig. Fura, hogy kb. a felsorolt mérföldkövek fele nem mond nekem sokat - jó, mondjuk tudom, mi az a Match.com, de ideátról valahogy nem az tűnik fontosnak, mint onnan. Szóval ez a lista egy másik szemszögből készült, nem a miénkből, hanem ha úgy tetszik, belülről.

A közvetkező Webby Awards nevezési határideje egyébként közeleg, december 16-ig lehet lepengetni a szájtonkénti 245 dollárt, és utáni türelmetlenül várni a május 3-i eredményhirdetésre. (Mennyivel jobb a lottó, ott csak két órát kell kibírni.)

(via problogger)

Címkék: trendek

# 2005.11.10. 01:20 sztahanov

Egy ordító piaci rést próbál meg betömni a most induló ReelBlogs: eddig még nem volt videóblogokra specializálódott bloghálózat! Úristen! Videoblogok persze eddig is voltak szép számmal, rögtön ajánlanám a kitűnő RocketBoomot és persze az MXPX-et. A ReelBlogs apró szépséghibája, hogy összesen egy vloggal indul (BathTubYoga), de még novemberben két továbbival bővül, aztán határ a csillagos ég.

(via BlogNetworkWatch)

Címkék: blog

# 2005.11.09. 23:36 sztahanov

Na nézzünk egy gyors körképet, csak kíváncsiságból - végül is majdnem 100 57 halálos áldozat van és nyugatiak (tehát a végére valószínűleg több is lesz), ez azért hír:

  • CNN - breaking news, full coverage, ahogy a csövön kifér
  • MSNBC - vezető, full coverage
  • BBC - Blair mai vesztes csatája a vezető hír, fenn a Latest futószalagban vannak a robbantások, illetve második helyen és persze a World news címlapon vezető hír
  • origo - a vezető anyag egy carameles konzerv, a második a robbantás
  • Index - 19:44 óta nem frissült, egy furcsa oknyomozó konzerv (amiben végül nem nyomoznak ki semmit, mindegy) a vezető anyag, a robbantásokról említés sincs (Update: megjött, nem túl vezető helyen, de van, az előbb akkor lehet, hogy csak valami féreglyuk folytán nem jött be, pedig esküszöm, shift-reloadoltam, ahogy bírtam)
  • Népszabadság online - nem látom át, hol kéne lennie a híreknek, ez itt a tegnapi Népszabadság szerintem, mindegy, nincs említés
  • Hír TV - a rövidhírek között, éppenhogy említés
  • Hvg.hu - valami van
  • Common Times - semmi, nem tud róla
  • Blogniscient - semmi, de mondjuk itt nincs is World News, csak US Politics
  • The Huffington post - második hír, breaking news
  • Google News - vezető, sok link
  • Yahoo! News - vezető
  • Feedster - amman keresőszóra számtalan találat, az első tíz az utolsó félórán belüli
  • Technorati - amman keresőszóra rengeteg találat, az utolsó 20 egy óránál frissebb
  • Flickr - rengeteg fénykép, sok tévés screenshot híradókból
  • Google Blog Search - van elég sok, de nem túl frissek, mintha nem a pingre indexelné őket, hanem komótosabban
  • Yahoo! Blog Search - kb. mint az előző

(Természetesen amikor azt írom, hogy valahol a hír milyen pozícióban van vagy nincs, az nem értékelés, hanem tényközlés akar lenni, ha nem lenne tiszta.)

(23:30-24:00)

Címkék: média

# 2005.11.09. 18:28 sztahanov

A sesblog végre megvalósította a web 2.0 egyik trademarkjának - vagy gonoszabbul kliséjének - tartott elhalványuló sárga hátterű mezőt a címlapon, annál a kontrollnál, ami a sesblog rádió aktuális trackjét jelzi a címlapon, a képen pont akció közben félúton. (Amúgy ez az effekt a változott mezőket hívatott jelölni.)

Risztekp! A web 2.0 már a spájzban van!

Címkék: web2.0

# 2005.11.09. 13:41 sztahanov

A múltkoriban megénekelt b5media összeolvad az About Weblogs bloghálózattal. A b5media egyre inkább a mesebeli kisgömböcre emlékeztet, természetesen ők a deal 'házigazdái', nem összeolvadásról, hanem az About Weblogs beolvasztásáról van szó, Shai Coggins negyedik tulajdonos lesz a három főkolompos (Darren Rowse, Jeremy Wright, Duncan Riley) mellett. Kezd a sztori valami szappanoperára hasonlítani. Mindenesetre a nem egészen két hónapos  b5mediának már 50 erős blogja van, ezzel a lépéssel főleg a női témák kerülnek előrébb, illetve a hálózat nemzetközibb lesz (lévén az About Weblogs csak női bloggereket foglalkoztat, a világ különbözői pontjain, és főleg életmódblogjai vannak). (Természetesen Shai Coggins is nő, ha nem derült volna ki a keresztnévből.)

(tiszta forrásból)

Címkék: blog

# 2005.11.09. 11:50 sztahanov
Bill Gates és Ray Ozzie két belső használatra szánt - a múlt heti Microsoft Live bejelentést megelőzően szétküldött - emailje illetve memója kikerült a webre. A hírt nagyjából egyszerre hozta több nagyobb hírforrás is, de természetesen csak írtak a dologról, a szövegeket nem hozták nyilvánosságra. Ezt Dave Winer nem hagyhatta annyiban, hiszen az ilyen dokumentumokat legjobb direktben, újságírói torzítás nélkül olvasni, ezért megkérte microsoftos ismerőseit, ugyan nem küldenének neki a memókból, és lőn, a teljes szöveg olvasható a Hypercampon. Dave nem lacafacázik, felpakolta őket némi formázás után. Ha nem lennének ilyen hosszúak, el is olvastam volna őket, de ha valaki esetleg unatkozik ebédszünetben, hajrá.

Címkék: microsoft

# 2005.11.09. 11:25 sztahanov

Nem az eredtiben használt 'hack' a legjobb szó ide, Steve Rubel összegyűjtötte azt a tíz nem triviális trükköt, ami segít kihozni a legtöbbet ebből a zseniális, viszont kissé nehezen emészthető - én pl. nem igazán tudok megbarátkozni vele - szolgáltatásból. Egy van a pontok között, amit én is használok (megpingetni a Technoratit minden poszt után), és egy, ami nagyon hasznos lenne, de a részletek sajnos nem derülnek ki a szövegből (megjeleníteni minden poszt mellett a backlinkeket a Technoratiból). Utóbbit egyénként a Google Blog Search megcsinálja a Google Blogon, reménykedjünk, hogy ezt majd publikussá teszik, hogy a pórnép is használni tudja.

Címkék: keresők blogtech

# 2005.11.09. 10:54 sztahanov

Az amúgy nyugis Stephen Baker rantingol egyet az IT marketingszakzsargonja ellen és mélységesen egyetértek vele, mert a 'megoldás' szótól nekem is feláll a szőr a hátamon.

 "If you could spare a second, I'd like to tell you about an innovative suite of Java-enabled Web-service solutions."

 

"You don't say."

 

"It's customized for the SME sector. Plugs seamlessly right into your ERP backbone. Architecture-agnostic. Backward-compatible. So your legacy doesn't come up and bite you."

 

"That could hurt."

Bullshit bingó, ha  mond ez valamit.

Címkék: biznisz marketing

# 2005.11.09. 09:48 sztahanov

Végre egy értelmes alkalmazás a Google Maps tetején: Rizikó! Vigyázat, az Opera nekem durván elszállt tőle, Firefoxot ajánlanak, és azzal nekem ment is valamennyire, bár még elég kezdetleges szegény. De potenciál, az van benne.

(via webpronews)

Címkék: biznisz web2.0 fun

# 2005.11.09. 08:17 sztahanov

A Liberation cikke szerint (néha jó franciául tudni) a francia rendőrség három olyan bloggert tartóztatott le, akik a zavargásokban való részvételre buzdítottak blogjukban. Már a blogok nevei is beszédesek: 'Sarkodead', 'Nike la France', 'Hardcore' - természetesen már nem elérhetők.

Némileg nyugtalanít, hogy már megvettük a párizsi repülőjegyet a Les Blogs 2.0-ra, de nem úgy tűnik, mintha csillapodnának a kedélyek. És igen, a konferencia természetesen Párizs északi peremén lesz, legjobb. (A mobilomat temessék mellém, köszönöm.)

Címkék: énblog szocio

# 2005.11.09. 02:15 sztahanov

A Siemens a San Franciscóban tartott Intelligent Transport Systems kiállításon bemutatta az ámuló amerikai közönségnek mobiltelefonos parkolási rendszerét, ami a hír szerint néhány német és osztrák városban működik - minket nem hoztak referenciának, talán mert nehéz lenne egy sajtóanyagban elmagyarázni, hogy akkor ez a Budapest most Timbuktutól merre is van pontosan a térképen.

De azért jó dolog az, ha tudjuk, hogy néhány dologban - pl. az autósok minél hatékonyabb pumpolásában - a világ élvonalában járunk, az USA-t is megelőzve!

(via Smart Mobs)

Címkék: mobil

# 2005.11.09. 02:03 sztahanov

Xeni Jardin elnézést kér a Boing Boingon ma rövid időre feltűnt interstitial miatt. Nem derül ki pontosan, hogyan került oda, az egyik szponzor magánakciójának mondják:

As soon as we learned of the condition, we nuked the code as fast as we could. We are not in the business of showing intrusive interstitial ads.

A Boing Boing megteheti. Amit a két legnagyobb magyar portál nem. Hisz lábszagországban a rövidtávú bevétel számít, semmi más, tudjátok.

Címkék: marketing

# 2005.11.08. 23:57 sztahanov

Nem mindennapi dolog, hogy érdekesnek és informatívnak találok egy cikket az origo tech rovatából, de ez most ilyen. Mi lesz a virtuális énünkkel és a hozzá kapcsolódó internetes ingóságokkal, ha megpusztulunk? Meglepően kevés mellékvágány, alapos, utánajárós cikk. El is gondolkodtam, hogy jól van-e, hogy minden jelszavam benne van a RoboFormban.

(Azon pedig megdöbbentem, hogy a domainnevet nem lehet örökölni. Milyen baromság ez?)

Update: a Belfast Telegraph azt írja, hogy az írek olyan szoros kapcsolatban élnek a mobiltelefonjukkal, hogy sokan a sírba is magukkal viszik. Persze vannak szabályok, a telefont csak kikapcsolva vagy némítva lehet betenni a koporsóba - nyilván azért, nehogy felébredjen a megboldogult, ha egy kevéssé tájékozott ismerőse felhívná.

Címkék: szocio

# 2005.11.08. 20:25 sztahanov

Az AMD már több processzort ad el a boltokban, mint az Intel, vov. Asztali gépekben sokkal többet, notebookokban azonban egyelőre nem tudja megszorítani a Centrinót. Persze az összes eladott gép piacán még az Intel vezet, mint ahogy az USA-n kívül is jelentősebb az Intel előnye, mint otthon, ráadásul ők egy processzoron többet is keresnek, mert drágábbak, mint az AMD, szóval van még mit behozni.

És ha már AMD, kikerültek a webre az első kémfotók az új Socket F foglalatról. Igen, sajnos ez hollandul van. De pár óra, és majd lesz angol, és akkor belinkelem azt. (Egyébként a több opteronos szerverekbe kell ilyen majd.)

Update: nem találtam jobbat, mint ezt sajnos.

(via Slashdot)

Címkék: biznisz vas tech

# 2005.11.08. 16:09 sztahanov

A Wired nagyon király összeállítást közöl a szoftverhibák történetéről. Az egész 1947-ben kezdődött, amikor egy molylepke került a Harward Mark 1 számítógép F paneljének 70-es számú reléjébe - ami ettől persze nem működött. A lepkét kiszedték, beragasztották a gép naplójába és melléírták, hogy "first actual case of a bug being found". Hát így, én ezt nem is tudtam, szégyen.

Az említett hírhedt hibák közül kettő van, ami embereket is ölt: a Therac-25 nevű röntgensugaras orvosi műszer szoftverhibából kifolyólag öt páciens halálát okozta 1985-87 között (túl nagy sugárzást kaptak), a másik is nagyon hasonló eset 2000-ből, akkor nyolcan haltak meg. Na orvosi dolgokat pont ezért nem szerettem volna soha programozni.

Az első internetes féreg - ami egy nap alatt több ezer számítógépet fertőzött meg 1988-ban - a Berkeley Unix finger daemonjában volt, pontosabban a felhasznált C nyelvű standard függvénykönyvtárban - a gets() nem korlátozta és ellenőrizte a kapott karakterek számát, okosan túl lehetett írni a bufferen.

A média által legjobban felfújt hiba minden bizonnyal a Pentium lebegőpontos egységének kerekítési hibája volt 1993-ban, ennek persze sose lett volna ekkora füstje, ha az Intel nem ragaszkodik ahhoz, hogy csak azoknak a felhasználóknak cserélik ki a processzorát, akik tudják igazolni, hogy sok lebegőpontos számítást használnak. Öngyilkosság volt - aztán persze akkora lett a botrány, hogy ki kellett cserélni mindet.

Meg még sok tanulságos eset.

Update: a márciusi sesblogos bejegyzés utal rá, hogy nem a fenti sztori az igazi névadó, de persze nem fejti ki bővebben, így megnéztem a Wikipediában, ami - bár most már kevésbé bízom benne, mint egy hete - azt írja, hogy:

"The first step is an intuition, and comes with a burst, then difficulties arise—this thing gives out and [it is] then that "Bugs"—as such little faults and difficulties are called—show themselves ."

És ezt Edison írta a mi Puskás Tivadarunknak! 1878-ban! Magyarok a bug mögött!

Címkék: geek

# 2005.11.08. 13:22 sztahanov
Egy torontói mozilátogató élményei első kézből: fémdetektoros motozás a bejáratnál, mobiltelefonok elkobzása a film idejére, a közönség videóra rögzítése a film előtt és alatt, megáll az ész, de jobb, ha hozzászokunk, a filmipar úgy gondolja, hogy ezek a legjobb módszerek az emberek moziba csalogatáshoz. Cory Doctorow kommentje szerint a hollywoodi bemutató előtti vetítéseken elterjedt para egyre terjed, Kanada után nyilván Európába is átjön, és a normál vetítéseken is ez lesz az etalon, hurrá. A zeneipar után a filmipar is rájött, hogy a legjobb taktika az, ha eleve bűnözőként tekint minden vásárlóra és úgy is kezeli őket.

Címkék: trendek copyfight

# 2005.11.08. 10:11 sztahanov

A Needham & Co. - Wall Street-i elemzőcég - szerint idén eddig egymillió Windows felhasználó tért át Macre, írja az Apple Insider.  Korábban az egész évre becsültek félmilliót - bár ez a modell csak az iPod-tulajdonos Windows-juzereket vette számításba.

Az áttérők általában erős konfigurációkat vásárolnak - megszokták a PC-k erősebb paramétereit. Fő áttérési oknak - természetesen az iPod által keltett hullámok mellett - a spyware és a vírusok kezelhetetlenségét tartják - ebből is látszik, hogy elsősorban a relatíve low level felhasználók érintettek.

Érdekes még, hogy a Needham azt jósolja, jövőre, ahogy az 1 inches merevlemezek kapacitása eléri a 20GB-ot, visszatér az iPod Mini - vagy valami hasonló.

Én egy megtértet ismerek személyesen, bár ő nem egyszerűen megtért, hanem misszionárius lett belőle - erre a trendre azonban a Needham nem tér ki.

(via tech.memeorandum)

Címkék: mac biznisz windows

# 2005.11.08. 08:30 sztahanov

Újabb peer-to-peer hálózatot számolt fel a kiadómaffia, az USA Legfelsőbb Bíróságát is megjárt, évek óta húzódó ügy tegnap olyan megegyezéssel zárult, miszerint a Grokster 50 millió dollárt fizet a kiadóknak és becsukja szájtját. Az eljárás elején még a fájlcserélőknek kedveztek a bíróságok, csak a Legelsőbb Bíróság júniusi döntése fordította meg a helyzetet (pedig itt már Mark Cuban is támogatta őket). A Grokster mint brand egyébként nem szűnik meg teljesen, lesz új, fizetős kliens, és valószínűleg a Mashboxx alá olvad be a cég és a szolgáltatás valamilyen formában (kérdés, van-e értelme ennek, a Napster sem tudta kihasználni brandjének értékét a legalizálás után, ezek a felhasználók annyira nem hülyék!). A meglévő - egyébként FastTrack alapú - Grokster hálózat sem fog megszűnni egyik percről a másikra, mivel központ nélküli, szétosztott, hanem majd elkopik idővel frissítések és koordináció híján.

Érdekes az a teljesen hazug, propagandaszerű szöveg, ami a Grokster szájtján olvasható, valószínűleg az alku részéként, egy a kiadók által megfogalmazott szöveget tettek ki, nem pedig azt, amit a Legfelsőbb Bíróság valóban mondott. Ők ugyanis nem hoztak semmilyen konkrét ítéletet vagy elmarasztalást a témában, csupán azt mondták, hogy lehetséges felelősségre vonni a fájlcserélőket, ha szerzői jog sértésére buzdítanak - és ezzel visszautalta az ügyet alacsonyabb szintre. A még szintén ugyanebben a perben elmarasztalt Morpheus (StreamCast Networks) például ennek szellemében egyelőre nem is adja fel, tovább hadakozik alacsonyabb szintű bíróságokon.

Tehát ennek az ügynek az az egyik tanulsága, hogy ha fájlcserélő szoftvert árulunk, akkor ne buzdítsuk a szerzői jog megsértésére a felhasználókat. Valószínűleg a hasonló szoftverek marketingjére lesz némi hatással a dolog, másra nem nagyon. Fájlcserélők ezentúl is lesznek, még óvatosabbak, szétosztottabbak, undergroundabbak. Ha egy fejet levágnak, nő helyette két - jobb - másik.

Címkék: copyfight

# 2005.11.07. 20:33 sztahanov

Doransky is azt írja, hogy a Wikipedia jelenlegi formájában nem lesz hosszú életű - mindig irigyeltem, ahogy mélyre tud ásni egy témában, bár nem minden szót értek :-)

Ha már lúd, akkor összeszedem az elmúlt hónap Wikipedia-kritikus linkjeit:

  • Az alapozó cikk mindenképpen (a) The amorality of Web 2.0 Nick Carrtól, ne számítson senki könnyű olvasmányra, de alapmű. Több mindenről van szó, de a wiki szempontjából a lényeg az amatőrök kultuszának demisztifikálása, konkrét pocsék szócikkeket hoz a Wikipediából példának, ez az a szál, amit a blogoszaféra a leginkább felkapott ebből a cikkből, lévén a Wikipedia a szent tehén. A kommentek között végtelen mennyiségű follow-up található, ha valakinek van egy felesleges hónapja végignyálazni őket.
  • Jimmy Wales kitérő válasza a Wikipedia levelezőlistáján,c sak a történeti hűség kedvéért.
  • The law of the wiki, szintén Nick Carrtól, 'Output quality declines as the number of contributors increases'.
  • Ross Mayfield válasza az első Carr cikkre, mégpedig érdemi cáfolattal próbálkozik.
  • Végül a Wired cikke az egyszerű ember számára, kicsit felszínes, de ezt én is értem: Web 2.0 Cracks Start to Show.

Nagyon örülök most, hogy nem vagyok Jimmy Wales bőrében, ahogy többet olvasok a dologról, úgy válok egyre bizonytalanná az igazság megítélésben.

Címkék: web2.0 kommuna

# 2005.11.07. 15:43 sztahanov

Angelday rantingol a Vista alverzióinak ügyében, amiből idézek most a szolidaritás jegyében, még ha az Adsense be is hal a csúnya szavaktól:

Én egy fogyasztótól nem várom el, hogy áttekintse mind a 9 verziót bemutató faszombuzi marketing kiadványt és megpróbálja eldönteni, hogy "Vajon a gyerekem miatt most Home-Professional vagy esetleg Ultimate kell nekem? Hogy dönteni tudjak meg kell mindent értenem, tisztában kell lennem a technológiával! Nosza, szánjunk rá egy üres délutánt!"

Még ha csak a technológiával kellene tisztában lenni! A Microsoft - de mondjuk a többiek is - mindent megtesznek azért, hogy egyértelmű technológiai megkülönböztetés helyett ostoba marketinges szósszal kavarják össze a verziókat, értelmetlen buzzwordökkel, sőt, tulajdonképpen kb. az alapján kell választani, hogy az adott termék mellé pakolt stock fotón vajon két néger kisgyerek és egy latin nő látható, vagy esetleg egy managerszerű csávó feszít egy nyugdíjaskinézetűvel, neadjisten egy trendi fiatal mosolyog egy halott rókával. Mert én, a fogyasztó, egy agyatlan paraszt vagyok a multik szemében, aki nem tudom, mi a jó nekem konkrétan, de majd a képekről választok fíling alapján. Azt a piros színűt szeretném! Anyád.

Címkék: microsoft marketing

# 2005.11.07. 11:22 sztahanov

Mármint nem én, hanem Daniel Brandt van benne a Wikipediában, de nem örül neki. Brandt az internet Jerry Fletcherje, az az ember, aki egyszer egyik szájtjának PageRankje miatt összeveszett a Google-val, majd mérgében létrehozta az azóta is működő, hírhedt GoogleWatch szájtot - illetve most már az új ügy miatt a Wikipedia Watch mögött is ő áll.

A történet szeptember végén kezdődött, akkor hozták létre az enciklopédiában a szócikket, Brandt pedig átírta olyanra, ami neki jobban tetszett, ezzel elkezdődött egy végtelen pingpongmeccs, hol Brandt javított a cikkbe, hol valaki más - a vita egyébként azon folyt, hogy bekerüljön-e a Brandt-ellenes Google-Watch-Watch szájt linkje -, végül Brandt megunta a dolgot, és a cikk törléséért kezdett harcolni - Jimmy Walesnek nyílt levelet is írt az ügyben. A cikket azóta időnként törlik, időnként pedig visszarakják.

Eltekintve a konkrét embertől nem triviális a válasz arra a kérdésre, hogy kontrollálhatja-e egy ember a saját magáról szóló cikket a Wikipedián. Brandt azt írja, hogy a Wikipedián (sőt, a  blogoszférában en bloc) minden amatőr úgy érzi, bárkiről/bármiről írhat egy szócikket teljesen felületes ismeretek alapján - hiszen az ő életének csak egy egész kicsi szelete a Google-Watch sztori.

Végigolvasva a vitát (linkek a poszt végén) egyre inkább úgy érzem, a Wikipediának minden nyilvánvaló zsenialitása mellett túl sok banánhéja van, és ezek hamarosan a vesztét, vagy legalábbis nagyon durva átalakulását fogják eredményezni. Ez a veszély annál nagyobb, minél nagyobb a Wikipedia hatása - márpedig az nagyon nő, itt van pl. ez a nemrég körbejárt alexás grafikon:

Na ez az, ami miatt a Wikipediának félnie kell, mert úgy szaporodnak a támadások, ahogy a befolyás növekszik.

(A Google-Watch-Watch.org szájt egyébként leírja az esetet, ami kapcsán Brandt örök haragot esküdött a Google-nak, ez mindenképpen kötelező olvasmány.)

(via Google Blogoscoped, itt van a vita, azaz  itt és itt, jók a kommentek, Brandt is aktív)

Címkék: média

# 2005.11.07. 09:34 sztahanov

Saját dolgozó megzenésített reklámversét hallgathatjuk meg a Google Blog legfrissebb bejegyzésében - oké, ez eddig is egy nagyon sz*r vállalati blog volt, de most már legyen elég! Mindennek van határa!

Címkék: google

# 2005.11.07. 08:16 sztahanov

15 másodpercre megint híres lehet a magyar: Kempelen Farkas híres sakkozógépe adta az ihletet az Amazon új szolgáltatásának elnevezéséhez. Az analógia onnan ered, hogy egy gép számára nem - vagy csak nagyon nehezen - megoldható feladatot emberi erővel végeztet el a Mechanical Turk. Zseniális ötlet egyébként, építsük fel a programunkat úgy, hogy az emberi munkaerőt is egy felhasználható modulnak vesszük.

A Turk esetében főleg képelemzési feladatok jöhetnek szóba, ezekhez a számítógépek nem nagyon konyítanak (és még jó ideig nem is fognak), tehát a 'van-e nagyfülű ember a képen?' típusú kérdésekre kell gondolni. (Vagy a CAPTCHA képek megfejtésére, bár erre a spammerek már működtetnek hasonló elvű hálózatokat pornószájtokra szétterítve.)

Szóval az egészben úgy működik, hogy az Amazon ad egy APIt, amit a programozók felhasználhatnak, egyszerűen egy függvényhívással helyettesítve az emberi tevékenységet. Van aztán egy webes felület, ahol azok, akik meg szeretnének oldani ilyen feladatokat (HIT - human intelligence task), egy egyszerű protokollal (böngész-kiválaszt-megold) megtehetik ezt - természetesen pénzt is lehet vele keresni, ennek 10%-át rakja zsebre az Amazon. (Már amikor megy a rendszer, most éppen nem bírja a terhelést vagy a magyar IP-t.) Vannak általános illetve bizonyos szakértelmet igénylő feladatok is (az összeesküvéselmélet azt mondja, hogy az egész dolog értelme az amerikai minimálórabér helyett annak töredékéért, a globális miniimálórabérért dolgoztatni embereket).

Emlékeztet ez a dolog engem a Google Answers nevű dologra, ahol más emberek helyett kereshetünk pénzért, az persze egy elég speciális felhasználás.

Richard Macmanus viccelődik a dologgal a Read/Write Weben: 'Click on my Google ads from time to time.'

Címkék: biznisz web2.0

# 2005.11.07. 05:30 sztahanov

A Forbes elindított egy szolgáltatást, amivel a jövőbe lehet emailt küldeni, magunknak vagy akár másnak is. (Épp a napokban beszélgettem valakivel arról, hogy kellene egy időzített emailes szolgáltatás, erre tessék.)

Ez egész nagyon egyszerű, be kell írni az üzenetet, ki kell választani, hogy hány év múlva kell kézbesíteni, aztán hajrá. A kézbesítéssel kapcsolatban csak annyit ígérnek, hogy 'we'll do our best', ki tudja, mi lesz 20 év múlva, lehet, hogy már rég felzabáltak minket a marslakók vagy kihaltunk magunktól, esetleg áram se lesz, nemhogy internet.

Szóval a Forbes megkezdte az image-visszaépítés nem egyszerű műveletetét, hehe. (Sokba fog még kerülni nekik a múltkori, blogokkal kapcsolatos publicity rant, én mondom.)

(via Boing Boing)

Címkék: nörd

# 2005.11.07. 02:37 sztahanov

Európában néhány napja már kapható a Nokia 770, az USAban a héten kerül a boltokba, nálunk pedig - ez ugye mégse annyira Európa - még nem tudni, hogy mikor, mert bár a magyar Nokia szorgalmasan küldözgeti nekem a hírlevelét, abban általában csak avítt készülékeket reklámoznak.

Mindez azért izgat, mert kell nekem egy ilyen. Azt hiszem. Legalábbis keresem a megoldást az igazán mobil internetre, és lehet, hogy ez az. Kompromisszumokra csak kicsit vagyok hajlandó, a 800x480-as kijelző pl. a minimum. Az, hogy Linux, nem izgat különösebben. Az annál inkább, hogy az aktuális Lostot bárhol, bármikor meg tudom rajta nézni, ahogy lejön, ez itt nem a videós iPod toy képernyője.

Tetszik a 770-ben, hogy nincs benne telefon és kamera - ez nem az az eszköz, ugye, amiből van három másik a különböző zsebeimben. Tehát 'csak' internetezni lehet vele, de sajnos nem GSM-en, hanem csak WiFin és Bluetoothon keresztül, ez az, ami legkevésbé tetszik benne per pillanat. (Telefonálni persze azért lehet majd vele VoIP alapokon, ha valakinek nagyon ez kell, a Nokia szerint ez Linux Internet Tablet verziójának jövőre esedékes frissítésétől megy majd.)

Ja, és lehet rajta Doomot futtatni, videó itt, bár szerencsére nekem attól egy perc után hányingerem lesz.

Címkék: gizmó mobil

süti beállítások módosítása