Utolsó kommentek

Friss topixok

  • sztahanov: www.physorg.com/news/2011-07-ge-gb-holographic-disc-writer.html (2011.07.22. 23:51) 300 gigás DVD
  • sztahanov: @sajt: teszt (2011.01.25. 12:19) Web 2.0 Symposium live
  • xéni: sziasztok (2010.03.20. 20:07) Meebo - multi protokoll IM kliens 2.0
  • Nyaligátor: @litemininyuszikaa: És még a reagálás és a szín is azonos :) (2009.10.09. 17:12) Life on Vista
  • szöszkehölgy: Azért a wc papír feltalálása még síkra szállhat, hiszen a gugli olyan alapvető, mint az eü. papír. (2009.09.29. 13:34) Brékin

sztahanov

sokat túlórázik
későn vacsorázik

Tagek

1.0 (1) afrika (2) aggregátor (1) apple (7) béta (1) beta (3) biznisz (77) biztonságos (8) blog (40) blogok (123) blogtech (21) blogter (1) böngészők (29) budapest (1) celeb (1) cenzor (5) copyfight (25) csajok (1) dev (11) digg (3) dizájn (9) énblog (64) ergonómia (2) eudora (1) firefox (3) flash (1) fotó (1) fun (74) gawker (3) geek (17) gizmó (22) gmail (1) google (67) hetedhét (2) hw (3) index (4) keresők (47) kína (3) kommuna (28) kommunikáció (1) konzol (9) lifehack (2) linkblog (10) linkter (1) linux (6) mac (41) marketing (49) média (92) microsoft (30) mini (1) mobil (19) muzak (4) new york (1) nörd (26) notebook (1) open (2) opera (3) origo (1) pim (1) politika (4) pr (2) privacy (1) rant (8) rss (6) social (1) software (15) spam (9) szex (1) szocio (13) tagek (1) tech (40) torkosborz (16) trendek (91) ui (32) ultimate (11) vas (5) végtelen (1) vista (1) web2.0 (82) wiki (5) win (1) windows (12) wiw (3) yahoo! (12)

Feed

# 2005.09.25. 18:10 sztahanov
A Six Apart bejelentette új, jövőre esedékes, következő generációs blog platformját. A bejelentésben sok új dolog nincs, úgy értem olyan, amit máshol még nem láttunk volna, de a Six Apart az mégiscsak big playa, szóval a főbb pontok:
  • Community Aggregation - ez valamiféle szuperblogszerkesztés, olyasmi, hogy a blogok szindikálják bizonyos bejegyzéseiket, és ezekből lehet valamilyen kombinált blogot csinálni, nos aggregátor blogmotor van már elég sok, pl. a sztahanovot hajtó b2evolution is az
  • Multiple Streams - ha jól értem, ez ugyanaz, mint az előző pont, csak más szavakkal, szóval feedek beemelése a saját blogunkba, szerintem ezt már én is feltaláltam itt a balhasábban, jó, mondjuk itt hangsúlyozzák, hogy blogok, képek, videók, zene is jöhet, szóval multimédia, nahát, mindjárt összeröhögöm magam
  • Privacy - a blognak lehetnek nem publikus részei, hát ezt pl. a mezei WordPress ezer éve tudja, meg még jó pár másik motor is, nem baj
Hát igen, meleg levegő. A sajtóközlemény szövegét egyébként ajánlom tanulmányozásra, én nem tudtam eldönteni, hogy ez valami vicc vagy egyszerűen egy debil írta, pl:
On one automatically created page, you can see a composite blog listing what mom, dad, your husband and far-flung grandparents have posted to their blogs, enabling each family member to have a shared experience that can transcend location and time.
vagy
A blogger may not want her grandparents to see the picture of her in an unflattering swimsuit on the beach. She can mark that picture as private and be comfortable knowing that she has control over what her family sees.
A családi szál meg az egész social networking massza behozatala - még ha itt nem is így hívják - a Yahoo 360 és sok más kurrens blog platform által egyre inkább támogatott trend. Utálom ebben a világban, hogy a legidiótább cégek lesznek a legsikeresebbek.

Címkék: blogtech

# 2005.09.25. 17:04 sztahanov
Mit kezdenek az emberek az ismeretlen számról érkezett hívásokkal? Mindig érdekelt, mert én ilyet nem nagyon vagyok hajlandó felvenni. Nos, a marokkóiak sem, hurrá. A cikknek a komment szekciója az igazán érdekes, ott mindenféle országból érkezett hozzászólók vallanak arról, ők hogyan állnak a kérdéshez.(via Smart Mobs)Update: bocs, természetesen amikor ismeretlen számot írok, akkor a 'Magántelefonszám'-ról, azaz a nem kijelzett számokról beszélek, a cikkben is erről van szó főleg - bár a marokkói példában az ismeretlenekről is.

Címkék: mobil

# 2005.09.24. 02:42 sztahanov
Phil Pearson és Richard MacManus kavartak némi buzzt az új hype (web 2.0) sznobériája körül, amit alant némi kiegészítéssel megosztok, de előbb megemlítem, hogy nekem erről rögtön a Wired tired-wired listája jutott eszembe, ami mindig sikeresen alázta a szememben menőnek számító dolgokat azzal, hogy tiredra rakta őket, önbecsülésem maradékát pedig azzal zúzta porrá, hogy a wired részben csupa ismeretlen vagy idegesítő dolog szerepelt. (Csináltunk is anno hasonlót az internettóban drótos-fótos néven, de igazából sose voltam elég kreatív hozzá, hogy vicces párokat gyártsak.)Na de vissza, szóval mi az, ami már túl web 2.0, annyira, hogy az már fótos, ciki?
  • Egy szám és egy szó kombinációjából álló nevek. (37signals, 43places, 21publish, újabban a 23hq, illetve nem tudom, hogy a b5media ide tartozik-e, bár akkor már a b2evo is ide kéne.)
  • A 37signals betűtípusainak és stílusának otromba nyúlása. (Ezt tényleg nem lehet elkerülni egyébként, egyszerűen túlságosan ott van.)
  • Ruby on Rails (ne feledjük, a PHP elég jó volt a Flickrnek, pedig az aztán web 2.0 zászlóshajó a javából).
  • Változásra pulzáló sárga háttér (esküszöm, nem láttam még ilyet).
  • Megnyomásra kiszürkülő és 'please wait' feliratra váltó gombok (jessz, az AJAX árnyéka).
  • Tag clouds (á la del.icio.us), sőt, a tag overdrive (szerintem ez meg tök pozitív, ld. pár bejegyzéssel lejjebb).
  • Publikus béták (értsd a szolgáltatás már rég működik, de még ott van rajta a béta címke, mint a T betű a tanulóvezető kocsiján, kb. annyit tesz, hogy 'most még lécci ne bántsatok').
  • A meghívásos modell ('és akkor tulajdonképpen miért ne integrálhatnánk a szolgáltatásunkba egy social network-oldalágat?!')
  • Az elmaradhatatlan összehasonlítás / hivatkozás valamelyik Google szolgáltatásra. (Ez a Google's Law.)
  • A 47 darab kötelező kis színes kettéosztott kitűzőlogó az oldal alján / oldalán (olyan mint itt a MagpieRSS a baloldalon, bár az sajnos nem színes).
  • Maga a 2.0 - web nélkül is - , mindenre lehet használni!
Vegyük észre, hogy milyen vékony vonal választja el a web 2.0 drótos és fótos jellemzőinek felsorolását, pontosaban azt, hogy drótosnak avagy fótosnak ítélünk meg valamit. Vagy a kérdés máshogy: egy drótos dolog szükségszerűen fótossá válik-e attól, ha orrbaszájba koppintják? Egy olyan kultúrában, ahol a másolás alapművelet?További kínzó kérdés: hogy írjam a web 2.0-át, egybe, külön, kis- vagy nagybetűvel?

Címkék: web2.0

# 2005.09.22. 23:51 sztahanov
Kezdetben vala a spam, de a blogoszféra is hamar megkapta a maga keresztjét a comment spam képében. Aztán új reménységünk, a trackback is megroggyant, az új gonosz viszont a splog - ez lesz az ősz slágere! A splog (spam blog) - Mark Cuban ellenmozgalomindító cikkének definíciója szerint - olyan blog, ami nem tartalmaz ember által hozzáadott (hozzáírt) értéket. Én ezzel vitatkoznék, ez túl sarkos, inkább egy árnyaltabb definíciót támogatnék, ami kb. a következő:
  • a splog olyan blog (vagy blogháló), amely pusztán promóciós céllal készült
  • a splogban nincs 'igazi' tartalom, generált vagy egyre inkább más blogokból kilopott bejegyzések vannak benne, esetleg csak halandzsa, tehát egy script 'írja', de persze igyekszik emberszerűen viselkedni, tehát okosan lop, időnként frissül, etc.
  • a becélzott kifejezések jellemzően nagyon sokszor, akár több százszor fordulnak elő egy splogban
  • a splogokban rengeteg link van - ezek célja az, hogy a keresőmotorokban egymás, illetve a promótált végoldalak page rankját növeljék (ezt hívják search engine pollutionnak, azaz keresőmotorszennyezésnek)
  • a promótált oldalakat nem csak linkelik, az aggresszívabbak redirektálhatnak is rá
A splogokat természetesen a hirdetők maguk sem szeretik - de ők ma már egyre inkább kattintás után fizetnek valamilyen bulk hirdetési rendszerben, így nem kontrollálják a megjelenés helyét. A splogok száma ijesztően nő, az Online Media Daily cikke szerint csak a bloggeren 10,000 olyan splog van, ami a Triple Crown lóversenyeket reklámozza, illetve van olyan angol cég, ami 15,000 splogot futtat. Hogyan védekezik a blogoszféra? Pl. azzal, hogy a blogkeresők megpróbálják a legfertőzöttebb blogszolgáltatásokat - szegény blogger.com - kitiltani, legalábbis fenyegetőznek vele. Vagy van pl. a Splog Reporter, ide kézzel lehet bereportolni a splogokat - most már többet is egyszerre -, a blacklistet pedig a keresőmotorok rendelkezésére bocsátják (arról nem találtam infót, hogy azok használják-e). Hasonló az AntiSplog, de ennek bárki által lekérdezhető adatbázisa van. Hát, én ezekre a fejemet ingatom csak, ide egy brutális és intelligens automata kell, egy Google Splog Search and Destroy Spider, vagy valami ilyesmi. A blogoszféra persze tovább mocorog, jön a második Web Spam Squashing Summit, ahol összegyűlnek az okosok és megmondják jól. Dave Sifry elég jól összefoglalja a helyzetet egyébként itt. Én pedig ma sem alszom nyugodtan.

Címkék: blogok spam

# 2005.09.21. 17:48 sztahanov

Hurrá! Ahogy a testvérvárosok belinkeltek, máris lerohadtunk, bár nem a látogatók rohamától, hanem attól, hogy felettünk az emeleten átépítenek, és sikeresen elvágtak egy vízvezetéket, aminek következtében a víz ráfolyt az áramra, tehát nem elég, hogy elment, de nem is lesz reggelig. Szóval most kölcsönárammal megyünk, amit az alsó emeleti kólaautomata konnektorából szereztünk (és ez így megy minden nap).

Update: éjjel pedig újabb áramszünet volt, immár az egész irodaházban, a környéken lakók nagy örömére (ilyenkor beindul az interware aggregátorházikója a parkolóban és zakatol) - most abban reménykedem, hogy délig talán kihúzzuk fennakadások nélkül.

Címkék: énblog torkosborz

# 2005.09.21. 15:00 sztahanov
Csapjunk a lecsóba: szerintem a Firefox a leghasználhatatlanabb böngésző a nagyok közül, én speciel csak oldalellenőrzésre illetve debuggolásra használom, mert nagyon kafa developer toolok vannak hozzá extensionök képében. A mai események fényében ez így is marad. Lépésekben:
  • A gépen levő aktuális Firefox kifejlesztett egy gyönyörű bad behaviourt, aminek az a lényege, hogy némi használat után elfelejti újrarajzolni az ablak belsejét. Tehát pl. reloadolom az oldalt, de nem történik semmi. Ez egy bosszantó hiba, annál is inkább, mert újraindítással nem oldódik meg, rebootolni kell.
  • Irány a honlap, szedjünk le egy új verziót, abban biztos ki van javítva! 1.5 béta, imádom a bétákat, hajrá!
  • Telepít, indul, majd jön a feketeleves: közli, hogy az eddig telepített - nagyszámú! - extensionöm az vele bizony nem kompatibilis. Keressen új verziókat belőlük? Keressél. Szöszög, elindul, de extension egy szál se. Illetve ott vannak, de mindegyik disabled. Nem kompatibilisek.
  • 1.5 béta uninstall. 1.0.7 reinstall. Újra vannak extensionök (ez végül is lehetett volna rosszabb is). És elmúlt az újrarajzolásos bug! Egyelőre.
Tulajdonképpen jól jöttem ki a végén, nincs panasz. De nem tudom nem feltenni a kérdést: hogy gondolja a Firefox, hogy egy pici (tudásban szinte semmivel sem több az 1.5, mint az 1.0.7) verzióváltással maga mögött hagyja az extension-bázist? Amik az erejét adják? Extensionök nélkül a Firefox egy buta kis böngésző, szóra sem érdemes.

Címkék: böngészők torkosborz

# 2005.09.20. 14:40 sztahanov

Kijött az Opera új, 8.50-es verziója, a legnagyobb (egyetlen) újdonság az benne, hogy ingyen van. Ami eddig pénzért volt. Na most lécci gyorsan magyarázza el nekem valaki, hogy miért éri meg valamit ingyen adni, amit eddig pénzért adtak, vagy egyáltalán, mi van a háttérben!

(via sesblog)

Címkék: böngészők

# 2005.09.20. 06:00 sztahanov

Interesting fact: az USA-ban még soha senkit nem ítéltek el file sharing miatt - eddig ugyanis a 'lebukottak' közül senki nem vette a rizikót, hogy perbe szálljon a kiadókkal. Ez a helyzet most megváltozik, az ellenállók pedig érdekestény módon családanyák, akik fel vannak háborodva és nincs pénzük a peren kívüli megegyezésre (ez 3,500-7,500 dollár közötti összeg). Az elsõ fecske Patricia Santangelo (5 gyerek), az õt (és a többieket is) védõ ügyvédcsapat pedig természetesen bloggol.

Egy másik érdekes tény a file sharing világából: annak az esélye, hogy egy p2p juzert perbe fogjanak, 1 a 3,679-hez (tavalyi statisztikák alapján). Ez (azonos idõszakra vetítve) kisebb esély, minthogy valaki balesetben meghal. (A forrás kicsit persze lehet, hogy elfogult, de vannak még más érdekes tények is itt.)

No még pár link az éhezõ zenészek témakörben:

Címkék: copyfight

# 2005.09.20. 05:06 sztahanov

(Idegen szavakat használni szerencse dolga.)
(Tagek vagy tagok, mittudomén.)

Az éppen kétéves del.icio.us kétségtelenül az egyik legnagyobb találmány a web2.0 történetében, amit (azon kívül, hogy már nekem is van, juhéj!) többek között a tetejére vagy éppen mintájára épülő szájtok rohamos szaporodása jelez.

A fac.etio.us pl. valami hierarchizált tag-fákból álló rendszerré próbálja átcsomagolni (oké, nem értem pontosan, miről van szó, de jól néz ki), a populicio.us pedig népszerűségi statisztikákat rak a del.icio.us fölé. (Mellékszál, de ez a szolgáltatás most éppen halott, mert a del.icio.us átszerkesztette néhány oldalelemét, így járnak a parazitaalkalmazások!)

A del.icio.us mintájára indult nemrég a MyProgs és a Reader, ezek del.icio.us-szerű szociálisan taggelt kollaboratív adatbázisok (jesz!), de nem bookmarkokat, hanem programokat és könyveket lehet tagelni velük. Kicsit más, de nagyon hasonló a Millions of Games (mognak hívja a tageket!). Meg még lesz ilyen sok, nyilván.

De mi a lényeg? A tagek hype-olása. És ez jó. A világon (értsd: interneten) nagyon sok minden tudna jobban működni (értsd: jól lehetne keresni benne), ha az emberek (értsd: juzerek) tudnák használni a tageket. Kezdve egy mezei szerkesztőségi rendszertől a csillagos égig. De a tageknek nincs kultúrája, különböző emberek máshogy tagelnek (a folksonomy szodómiája, hehe), a tagekkel dolgozni kell, a tageket érteni kell. De ha tarol a flickr, a del.icio.us, meg a többi népszerű szolgáltatás, akkor a tagelés beépül az alapműveltségbe. Végre.

Címkék: web2.0

# 2005.09.20. 04:58 sztahanov
Ez egy olyan blog, ami régóta érik, sőt, készül - a dizájn pl. majd egy éves -, csak valahogy sosem volt elég lendület a nagy ugráshoz. De aztán eszpee azt mondta pár hete, hogy legyen minimál, mondjuk egy linkblog, csak induljon már el, és majd kinövi magát. Vagy nem - de innentől van kire fogni. Hát így.(Disclaimer: Hogy mi lesz benne, azt most még csak sejtem, de majd menet közben kiderül. Mindenesetre itt egyelőre semmi sem állandó, csak kísérlet.)

Címkék: énblog

süti beállítások módosítása